По данни на БНБ миналата година приходите само от международен

...
По данни на БНБ миналата година приходите само от международен
Коментари Харесай

Ангелкова: По данни на БНБ през 2016 г. приходите от международен туризъм са 6,4 млрд. лв.


По данни на Българска народна банка предходната година приходите единствено от интернационален туризъм, не приказваме за вътрешен туризъм, са 6,4 милиарда лв.. Данните демонстрират, че това е 13% от Брутният вътрешен продукт, приходите от туризъм плюс обвързваните с него промишлености непосредствено и косвено. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред отрасловата парламентарна комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Относно това от кое място МТ черпи статистиката си, Ангелкова уточни, че Министерство на туризма работи с публични данни, които са направени от публична институция, каквато е Национален статистически институт.

„ Информацията, която употребява МТ, се основава на данни на Национален статистически институт, който работи с ясни правила и методики, основани на регламента на ЕВРОСТАТ, како всяка страна-членка е длъжна да прави. Във връзка с некоректното пояснение на данните от страна на избрани представители на туристическия отрасъл, сега излизаме с обща позиция с Национален статистически институт “, акцентира Ангелкова.

Пред членовете на комисията тя изясни още, че целите, които МТ залага по отношение на председателството, са напълно в синхрон с главните цели на председателството-консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

По отношение на първия приоритет целите на МТ да са свързани с интегрирания и резистентен метод за Дунавския и Черноморския район, имплементиране на тактиката на Европейски Съюз за Дунавския район и ролята на България като координатор на работна група за съдействие в туризма.

„ Предложили сме участието на България в Стратегията на Дунавския район и Организацията на Черноморското икономическо съдействие да бъде употребявано оптимално като стратегически развой за повишение на конкурентоспособността и привлекателността на двата района. Ще организираме три събития в тази връзка “, изясни отрасловият министър.

През юни във Варна се планува да се разиска туризмът и съдействието на страните-членки на Организацията на Черноморското икономическо. В рамките на Дунавската тактика се планува през май да се провежда Международен конгрес - туризъм и енергетика.

През април в границите на Дунавската тактика се планува спор, обвързван с развиването на културно-историческия туризъм. „ Залагаме и доста на цифровата промяна на туристическия бизнес като фактор за резистентен стопански напредък “, уточни Ангелкова.

Предвижда се конференция на високо равнище през февруари 2018 година на тематика „ Дигитална промяна и туризъм “. МТ завърши и подготовката на нови рекламни материали, които ще бъдат препоръчани на всички делегати по време на председателството. Разработваме се и доразвива онлайн платформата си „ Обичам България “, с цел да има директна връзка със уеб страницата на председателството. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР