“По-чистият начин да дишаме, да живеем, да правим бизнес -

...
“По-чистият начин да дишаме, да живеем, да правим бизнес -
Коментари Харесай

Да пътуваш екологично до морето за 6 лв., мисията възможна

“По-чистият метод да дишаме, да живеем, да вършим бизнес - е да използваме електрически автомобили. Каква е логиката хората да не желаят да пътуват за 6 лв. до морето. България има късмет да навакса в региона на електрическата подвижност, ресурсите за преправка ще се принасят по-евтино, цените на доста артикули могат да се понижат, в случай че се придвижват с електрическа двигателна сила “. С тези думи Армен Бабикян от организация „ Манира “ откри първото профилирано ревю у нас Electro Mobilly EXPO 2018, което продължава до 16 септември (неделя) на първия етаж в Sofia Ring Mall.

 Управлението на Tesla S e същинско наслаждение. Супер автомобилът към този момент може да се вземе и чартърен.

„ Решихме да създадем ревюто с помощта и на компании, които работят в тази област. Част от тях са български, има и студенти, които мислят в тази посока”, добави той. Идеята на ревюто е повече българи да се срещнат от близко, да пипнат и да тестват какво е това електрически автомобил, да видят и другите средства за екологично напредване като електрически скутери, колела, както и зарядна инфраструктура, добави Илия Левков, ръководител на УС на НБО Индустриален клъстeр „ Електромобили “ (ИКЕМ). Според него, най-малко 100 000 гости ще видят моделите, изложени в комерсиалния център.

Вижте галерията със фотоси от ревюто

 Илия Левков, ръководител на УС на НБО Индустриален клъстeр „ Електромобили “ (ИКЕМ)

Илия Левков, ръководител на УС на НБО Индустриален клъстeр „ Електромобили “ (ИКЕМ). Снимка: Владимир Владков

Мечти и действителности

В България всяка година се купуват по 40-50 хиляди нови коли, като най-малко половината от тях са с цени над 35 000 евро. Точно за тези консуматори цената на електрическия автомобил не е възпиращият фактор, съобщи Александър Костадинов, търговски и маркетинг шеф на Мото Пфое. Компанията е формален вносител на Ford, Land Rover, Jaguar и Volvo, а особено за ревюто бе доставила електрическия кросоувър на Jaguar – i-Pace.

 Jaguar i-Pace

Решението за покупка на електрически автомобил доста постоянно се взема от компании, само че те желаят да се убедят, че това решение е вярно, като измежду възпиращите фактор е изчезналата на доста места зарядна инфраструктура, която в множеството случаи зарежда прекомерно постепенно, с цел да има практическа изгода от нея. Зарядни станции с мощ 22 kW или 43 kW, предлагани към този момент и от български производител (Елпром ЕМЗ Шабла), към момента са „ екзотика “ даже в огромните градове, а в промишлеността към този момент се приказва за зарядни станции с мощ 100, даже 150 kW. Инсталирането на сходни мощности обаче е обвързвано с огромни разноски освен за самите зарядни, а и за съответната енергийна инфраструктура, ограничения за отбрана.

 Jaguar i-Pace може да се зарежда от 100 kW зарядна станция

Освен това единствено най-новите електрически автомобили от първокласният клас имат опция да се зареждат от такива станции. Jaguar iPace да вземем за пример разполага с батерия 90 кВч, която му разрешава да измине над 400 км. „ 80% от потенциала на батерията може да се зареди за 40 минути, само че в случай че е налична зарядна станция с мощ 100 kW. Подобни станции в България към момента няма, само че е добре да се възнамерява по какъв начин ще се разива мрежата от зарядни станции у нас ", разяснява Александър Костадинов, търговски и маркетинг шеф на Мото-Пфое. Той добави, че сред 10% и 20% от продадените у нас коли на Volvo, са хибридни модели, което дава отговор на заложените от Европейски Съюз цели за най-малко 10% продажби на електрически и хибридни коли след 2021 година Според отчет на McKinsey, след 2025 година производството на елекотромобили ще стане стопански по-изгодно от това на автомобил с ДВГ, най-малко съгласно политиката на Европейска комисия, разяснява Костадинов.

Освен покупка обаче, има опция и за наемане на електрически автомобил, освен това освен на дребните и по-евтини градски модели, а и на първокласния Tesla S 75D, модел 2018 година Максималният пробег на този електрически автомобил може да доближи 450 км, в случай че се ръководи по-внимателно и икономично. Колата се дава чартърен от компанията TOP Rent-a-car, като съгласно представителя на компанията задачата е потребителите да тестват скъпия електрически автомобил в действителни условия и за по-дълго време, преди да се решат да си го купят. Именно по тази причина е избран наем от към 120 евро дневно, в случай че колата се вземе за над 16 дни, а за над месец, наемът спада до 100 евро дневно. За сходна кола в Западна Европа наемът е над 200-220 евро дневно, настояват от TOP Rent-a-car. Компанията предлага още два електрическия автомобил чартърен, като цените са много по-ниски. Renaut Twizy с автоматизирана скоростна кутия и оптималната скорост 80 км/час, може да измине с едно зареждане сред 50 и 100 км. Наемът на градския мъник е 22 евро дневно. Другият електрически автомобил също е на Renault – моделът ZOE 2018, който изминава до 300 км, а наемът му варира съгласно броя на дните и сезона (около празничните дни еднодневната приложимост може да доближи до 51 евро).

 Tesla S 75D, модел 2018

Tesla S 75D, модел 2018. Снимка: Владимир Владков

Покупката на личен електрически автомобил обаче надали усили съществено каузи на ЕПС, изключително в български условия, макар че Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА) уточни съвсем 600% растеж на продажбите им в България за първите 6 месеца на 2018 година Отчетените продажби са единствено на 79 електрическия автомобил, от които 15 са за plug-in хибриди. Другите хибридни коли са по-търсени, като за интервала януари – юни са купени над 700 сходни модела, или годишен растеж от над 20%.

Споделено потребление

„ Автомобилната промишленост се трансформира от 3 фактора: самостоятелност, електрификация и споделена стопанска система “, сподели Костадинов. Шансът на електрическата подвижност се крие в споделената стопанска система, сигурен съм, че в бъдеще нашите деца ще разчитат на споделен електротранспорт, а не на лични коли, даже без да отчитаме фактора самостоятелно шофиране, сподели и Илия Левков.

И сега услугата за споделено потребление на електрически автомобили Spark, стартирана от Eldrive, бързо набира известност. Компанията сподели Volkswagen Е-up!, като повече от 50 сходни коли се движат в София. С едно зареждане на батерията се изминават до 160 км, а времето за зареждане й зависи от зарядната станция - от 4-6 часа при потребление на изменчив ток и мощ 3,6 kW, само че в случай че се употребява прав ток и мощ 40 kW, зареждането лишава единствено 30 минути. „ Spark има към този момент над 20 000 регистрирани консуматори, като съвсем всеки ден към 300 употребяват нашия автопарк от към 100 електрическия автомобил ", съобщи Стефан Спасов, основен изпълнителен шеф на Eldrive. Той чака следващата година автопаркът и покриваните региони в София да се усилят доста. „ Колите не са единственият фактор за замърсяването на въздуха в София, само че шерването на електрически автомобили е добър вид за решение на тапите в София “, разяснява Спасов.

 Volkswagen Е-up! Повече от 50 сходни коли се движат в София, предоставяйки услугите на Spark

Volkswagen Е-up! Повече от 50 сходни коли се движат в София, предоставяйки услугите на Spark. Снимка: Владимир Владков

Според него схемите за действен лизинг потвърждават изгодата от покупката на електрически автомобил и през днешния ден, само че огромният проблем е „ учебен “. „ Хората не знаят по какъв начин да карат електрически автомобил “. И това важи както за ръководство със запазване на силата, и за навременно зареждане, само че и за съблюдаване на разпоредбите за придвижване. Компанията обаче има строги правила по отношение на недобросъвестни консуматори на услугата Spark, които не съблюдават рестриктивните мерки за скоростта и вършат други нарушавания. „ Въпреки че сме „ невидими “ за водачите, всеки електрически автомобил на Spark e обвързван в облака непрестанно и незабавно подава предизвестие при нарушение на разпоредбите за придвижване. Вече сме забранили на някои консуматори да употребяват нашите услуги и по този метод считам, че „ ще почистим “ потребителската си база от недобросъвестни водачи “, посочи Спасов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР