По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през

...
По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през
Коментари Харесай

За да е достоверен PCR тестът, трябва да е 7 дни след контакт или поява на симптоми

" По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, само че в този момент от ден на ден от тестванията са позитивни ". Това сподели пред БНР доктор Веселина Колева, шеф Клинична лаборатория в болница " Токуда ".

Д-р Колева посочи един главен проблем пред пациентите, дали позитивна пробра за ковид. Няма настрана звено, медицински център или доболнична помощ, където да се създадат спомагателните проучвания за тези пациенти, които са в лека клинична симптоматика, само че желаят да си създадат рентгенова фотография или други проучвания, без да се смесят с останалите пациенти.

" Така хората се лутат, тъй като няма ясно уредени логаритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има явен път за насочването им ".

Д-р Колева разясни, че последните седмици идват от ден на ден хора, които са със признаци за ковид или са контактни на хора с ковид.

" Два са главните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с недоволства или такива, на които компаниите заплащат. Много малко са хората, които идват с направление, утвърдено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, ориентирани за PCR тест през НЗОК посредством експерт от доболничната помощ ".

Д-р Колева е безапелационна, че към този момент се е потвърдило, че бързите кръвни проби за антитела не могат да откриват пациенти с ковид в ранната фаза на заболяването.

В момента на пазара са навлезли нови бързи проби, които са сходни на PCR тестванията, тъй като се взема също назофарингиален секрет, само че това може да стане и в домашни условия, и при персоналния доктор, разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. Тези нови проби откриват антиген, това е белтък в обвивката на вирусните частици. В това е и разликата с PCR тестванията, при които се дефинира рибонуклеиновата киселина на вируса.

Но и двата теста, с цел да бъдат достоверни - и PCR тестванията, и новите бързи, би трябвало да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните признаци, т.е., най-малко 7 дни след възможен рисков контакт и първата седмица от изява на клинични признаци.



" Тоест, в случай че вие се чувствате нерадушен и имате температура, бързият антигенен тест е положителният скринингов тест, който за половин час с огромна меродавност може да покаже дали вие сте болен от ковид, или от някакво друго заболяване. Тези проби не изискват характерна инсталация и по тази причина са добър вид за дребните обитаеми места, те могат да се вършат до леглото на болния или при персоналния доктор - добра опция на PCR проби. Важно е тестът да се вземе вярно. Това са домашни антигенни проби. Но има и домашни проби за установяване на антитела, които аз безусловно не предлагам за скрининг за установяване дали сте възпален, или не сте ".

Специалистът уточни още, че на пазара към този момент има и комбинирани проби, които с вземането на една проба да открият дали сте инфектиран с ковид, или с различен грипен вирус - кой вид тъкмо, аденовирус или различен тип ковид. Има и бързи комбинирани проби за ковид, грип вид А и вид Б.

" Ако сте болен с грип и се тествате за ковид, това няма да промени резултата, тъй като тестванията за ковид са задоволително характерни и улавят единствено коронавирусния извършител ".

Д-р Колева посочи, че на регулация и за бързо уведомление към РЗИ, а оттова по веригата до Националната осведомителна система, подлежат единствено позитивните PCR проби.

В Единната осведомителна система се рапортуват и данните от тестванията за антитела и антигени и на национално равнище се събират данни от позитивните проби, само че в статистиката влизат единствено позитивните PCR проби.
Въпреки това не може един пациент да бъде преброен два пъти от единната система като позитивен, в случай че се е тествал в няколко лаборатории, тъй като системата незабавно го засича по ЕГН. Той се рапортува с първата дата от първия му позитивен резултат.

" Не е огромна броя на подправено позитивните проби, по-голям е броят и рискът от подправено негативните проби. При кръвните проби може да има подправен резултат, в случай че прекомерно рано сте взели проба. Тогава един негативен резултат не изключва вие да сте инфектиран. Ако вие сте болен от две седмици, може посредством кръвен тест да се ревизира дали е ковид ", разясни още експертът.

По думите ѝ PCR тестванията са златният стандарт за слагане на диагнозата - това е утвърдено от Международната федерация по клинична химия и от Центъра за надзор на инфекциозните болести в Съединени американски щати.

" Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестванията. От април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този ковид "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР