По бТВ поканили Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър да коментира

...
По бТВ поканили Цветлин Йовчев, бивш вътрешен министър да коментира
Коментари Харесай

Хибридна частушка ”Русия ще схруска САЩ на закуска”, се лее от екрана

По бТВ поканили Цветлин Йовчев, някогашен вътрешен министър да разяснява вътрешното и интернационалното състояние. Като специалист. И специалистът Йовчев излага някакви тези. По настоящите тематики като водната рецесия и ареста на ексминистър Нено Димов се лимитира с едно-две фрази.
Все отново признава, че не е осведомен с всички обстоятелства. Това е правилно. Не му е приятна и тематиката за защитата на Делян Пеевски и Ахмед Доган, само че признава, че не е редно НСО да се трансформира в охранителна компания, а милионери-политици да си заплащат да ги пазят. Той не знаел какви са заканите против двамата, само че счита, че и никой не трябва да знае. В това число и данъкоплатците, които заплащат заплатите на Пеевски и офицерите от НСО… Експертът Йовчев внимава да не настъпи мина, щото знае какъв брой са чувствителни олигарсите от Движение за права и свободи.

Идва ред на интернационалните тематики и Йовчев се развихря. И разбираме от него по какъв начин Русия се развива устремно под мъдрото управление на президента Владимир Путин. В същото време Съединени американски щати се разпада, тъй като гнилия капитализъм няма късмет. Привежда и доказателства: Русия основала невиждани военни технологии и произвела оръжия, които шокирали американците и те признали съветското предимство.

Според Йовчев Китай също подминали Съединени американски щати като дребна гара.

Цветлин Йовчев би трябвало да знае – и знае, - че даже когато пропагандираш по някакви аргументи преимуществото на една страна по отношение на друга, би трябвало да се аргументираш най-малко с един-два обстоятелството. Коректният анализатор, който претендира да е подобен, а не проводник на избрани идеологии и политики, борави правилно със статистиката по съответните тематики.

Военната мощност, отпадналост и отбранителната дарба на всяка страна зависи от нейния стопански капацитет. Само диктаторските режими наливат големи суми за въоръжение, за сметка на ниския стандарт на живот на популацията. Северна Корея, африкански и латино-американски страни вършат по този начин. Организират обилни военни паради, с което желаят да покажат някакво военно предимство над останалия свят. В Русия се случва нещо сходно.

Богати страни като Швеция, Швейцария, Норвегия и прочие не провеждат военни паради.

Според съветския икономист и специалист по вложения Андрей Мовчан през последните години от Русия са изнесени над 1 трилион $! Къде са тези пари е огромна загадка. Знае се единствено, че една част са в американски банки.

Депутати от Руската дума няколко пъти оферират страната да прибере най-малко част от златния си запас, който се намира в Съединени американски щати. През 2018 година съветски медии оповестяват за изтеглени 47 млрд $ от Американската централна банка, само че няма никаква информация в каква посока са поели. Нито защо ще се употребяват или към този момент се употребяват.

Когато се съпоставя военна мощност и капацитет у доста значимо да се знае какъв е Брутния вътрешен артикул на съответната страна.

Брутният вътрешен продукт на Русия е 1,7 трилиона $. През 2019 година той е повишен с 1,5%, спрямо миналата година. 10,7 хиляди $ е Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за предходната година е 20,4 трилиона $. През 2019 година Съединените щати са подобрили международния връх като в продължение на 121 месеца Брутният вътрешен продукт е вървял нагоре без спиране. Това е ставало приблизително с 2,9% на година. На глава от популацията Брутният вътрешен продукт е 59,9 хиляди $.

Брутният вътрешен продукт на Китай е 12,4 трилиона $ или 8,8 хиляди $ на глава от популацията. Ръстът е 6,2%.

И не става въпрос за проява на благосклонности, а за правилно боравене с обстоятелствата.

Русия е основала съвременни и високоефективни оръжия. Такъв е да вземем за пример комплекса „ Топол “ с ракета РТ-2ПМ. От самолетите това са Су-27, МиГ-29, Су-35, ПАК ФА Т-50 и Ту-160.

Владимир Путин през 2018 година съобщи, че Русия има супер оръжие, което й дава безусловно предимство пред Съединени американски щати и НАТО. Става дума за така наречен „ 9М730 Буревестник “. Засега обаче не е ясно дали това оръжие е реалност или единствено утопичен план. На 8 август 2019 година на полигона в Архангелска област при експериментиране на мотора на комплекса се получи мощна детонация. От " Росатом " признаха за несполучливия опит, както и че са починали петима учени, а други трима са мощно потърпевши.

Русия може и да има научния капацитет да изобрети съвременни оръжия, само че няма техническа опция – технологии, фабрики и фрагменти, - да ги създаде. Единичните бройки са артикул на научни институти и лаборатории и се демонстрират на интернационалните изложби и за покачване патриотизма на съветските жители.

В последна сметка и Северна Корея има голяма войска и многочислени оръжия, само че болшинството севернокорейци живеят на границата на оцеляването. Далеч от стремежи стандарт са и руснаците. Затова е доста противоречиво дали би трябвало една страна да бъде възхвалявана поради тоновете ракети и смъртоносни оръжия или поради технологиите, които се ползват в гражданските производства. Компютри и роботи, да вземем за пример.

Много значим аршин за мощта на една страна е и равнището на корупция в нея. Защото точно корупцията разяжда устоите на гражданското общество и демотивира хората. Къде е Русия в това отношение? Достатъчно е да се спомене, че новоназначеният министър председател Михаил Мишустин не е заявил парцели за над милиард, а брачната половинка му печели по 4-6 млн $ годишно без даже да има записана фирма… това ли е огромното съветско предимство? По корупция и тъпчене върховенството на закона?

Йовчев знае тези неща и по тази причина синът му приключва висшето си обучение в „ неприятния “, а не в просперираща Русия. Бившият вътрешен министър може да има претекстове да пропагандира съветските триумфи и военно предимство, само че дано най-малко не наскърбява аудиторията с обикновена пропагандна частушка " Русия ще схруска Съединени американски щати на закуска ". Времената са други, хората са осведомени и могат да си вършат заключения. Експертите са да дават правилна формулировка за нещата и да вършат прогнози на база справедливи данни. Дори Москва няма потребност от примитивна реклама. Трябва нещо по-убедително, само че Йовчев и сходни на него очевидно не могат. Те по този начин я схващат хибридната война: хвърлят се в офанзива, само че отхвърлят да има такава...

Д-р Димитър Попкутуев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР