По брега на река Дунав, в град Русе, се намира

...
По брега на река Дунав, в град Русе, се намира
Коментари Харесай

Рекордьорът на Гинес Теодор Цветков с нова амбициозна цел – да преплува Черно море

По брега на река Дунав, в град Русе, се намира момче на име Теодор Цветков, което за скромната си възраст от 27 години, е постигнал неща, за които малко българи даже биха се осмелили да мечтаят. Преди да разкажем за всички тези големи триумфи на младия плувец, ще споделим най-новата му амбициозна задача, която обезпечено ще ви остави без думи.

В края на тази година на Теодор му следва да направи нещо, което никой до момента не е правил в света, а точно да преплува Черно море. Става дума за разстояние от 1175 км. - от град Кобулети (Грузия) до град Бургас. Главната цел на това самоуверено странствуване е взимането на проби за микропластмаса от водите на морето за битка с климатичните промени в света.

В момента Теодор се приготвя интензивно за идната задача. Той тренира всеки ден по няколко часа, защото по време на акцията ще редува 6-часово плуване с 6-часова отмора в продължение на цели 2 месеца.

Желанието му да прави положителни каузи безплатно се заражда през 2017 година, когато става част от фондацията на Илиян Русев – Скури, а точно „ Александър Русев “. Тогава той преплува 200 м. при рисково ниски температури, за набиране на средства за болно момиченце, а година по-късно изминава 10 км. с вързана дясна ръка в езерото Липник, с благотворителна цел в помощ на фондацията. С това достижение Теодор влиза в книгата за „ Световните върхове на Гинес “.

По-късно амбициозният русенец в границите на един месец преплува всички позволени от Министерството на околната среда и водите езера в България, които са 32 на брой, подпомагайки фондация „ Нана Гладуиш – Една от 8 “.

През 2019 година Теодор печели златен орден от интернационално съревнование в Чехия за ледено плуване, а на идната година взима два бронзови медала на международно състезание по зимно плуване в Словения.

Неговият брат близнак Валентин също поддържа разнообразни дела и през април 2020г. двамата дружно карат велоергометър в продължение на 24 часа, с което изминават 753 км. През септември същата година братята застават зад идеята „ Образование за всяко дете “ на УНИЦЕФ – България. Тогава Теодор преплува 280 км, а Валентин пробягва същото разстояние.

Миналата година русенецът приключва на второ място ултра маратона „ Самара Лука “ след пет изтощителни дни плуване.

Цели 5 пъти плувецът се хвърля в студените води на р. Дунав, спазвайки традицията на Йордановден и излиза като победител. Веднъж съумява да го направи и в Северна Македония.

В момента като се изключи че се приготвя за бъдещата идея, обвързвана с преплуването на Черно море, Теодор е доброволец в Български Червен кръст (БЧК) и Erasmus Student Network, подпомагайки задгранични студенти. Най-смелото му предпочитание е да се включи в маратона Оceans 7 и да стане първият българин, преплувал 7 протока в рисковите открити води на Световния океан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР