По болезнено драматичен начин България допусна шеста поредна и общо

...
По болезнено драматичен начин България допусна шеста поредна и общо
Коментари Харесай

И най-слабите биха България в Лигата на нациите

По мъчително трагичен метод България позволи шеста поредна и общо седма загуба в осем изиграни мача във волейболната Лига на нациите (VNL) през 2023 година, предава СЕГА. Още по-лошото е, че този път провалянето в зала " Ко`мет Арена " във френския град Орелан пристигна против най-слабия тим в световния шампионат и наш директен съперник за оставане в елитната компания и през идващия сезон - 2:3 (23, -19, -20, 16, -16) против Куба.

След като изпусна първичния си задатък в геймовете, селекцията на Пламен Константинов още веднъж влезе в темп и в тайбрека стигна до 5 мачбола, от които три следващи при 14:11. Горчивината от пропилените шансове стана още по-силна поради развиването на обстановката при 15:14 и 16:15 в наша изгода - и двата пъти точките в началото бяха отсъдени в интерес на " трикольорите ", което означаваше завършек на мача. И двата пъти обаче кубинският треньор оспори, а видео повторенията демонстрираха първо блокаут, а след това допиране на мрежата.

Последваха два следващи аса на Хесус Ерера, който подпечата триумфа за карибската страна.

" Имах чувството, че в средата на втория гейм те започнаха да намират своя темп на сервис и в офанзива. Взех таймаут, тъй като усетих, че идва този миг. Но те продължиха, сервираха по-добре. Атаката им също се усъвършенства и те заслужиха да завоюват втория гейм. Ние би трябвало да подобрим играта на сайдаут и на сервис. Някои играчи могат да си разрешат повече риск, само че не непременно. Трябва да сме по-добри в отбрана. Да допираме топката на обсада, само че не и да чакаме всичко от блокадата. Просто би трябвало по-добра отбрана ", разяснява обстановката след изпуснатия втори гейм Константинов.

Надеждите му откриха отражение на полето чак в четвъртата и след това ненапълно в петата част. Но в последна сметка отборът ни още веднъж се размина с втората си победа във VNL тази година.

В познатата титулярна шесторка на Константинов влязоха капитанът Георги Сеганов като разпределител, Димитър Димитров като негов диагонал, Александър Николов и Мартин Атанасов като посрещачи и Николай Колев и Алекс Грозданов като централни блокировачи, а либеро беше Теодор Салпаров. От пейката се включиха аварийният плеймейкър Делчо Раев, посрещачът Аспарух Аспарухов и центърът Илия Петков.

С 23 т. (1 ас, 1 блок) изпъкна Николов, а с по 12 т. приключиха Атанасов (1 ас, 3 блока) и Грозданов (1 ас, 6 блока). С двуцифрен актив завърши и Колев - 10 т. (2 блока).

Кубинският диагонал Ерера заби общо 27 т. (6 аса) в българското поле. За триумфа способстваха още Мигел Анхел Лопес с 19 т. (1 ас, 1 блок) и капитанът Осниел Мергарехо с 12 т. (2 блока).

Благодарение на успеха Куба (2-6, 5 т.), чийто отбор до момента заемаше последната 16-а позиция в класирането, изпревари България (1-7, 6 т.), макар че има по-малко точки (по регламента на VNL първият индикатор е броят извоювани мачове). Така " лъвовете " се смъкнаха на предпоследното 15-о място и застанаха в позиция да изгубят мястото си в Лигата на нациите през 2024 година, защото към този момент са най-слабият измежду тимовете със статут на кандидати.

Последен в формалното класиране е тимът на Германия с 1-7 (4 т.), който обаче е измежду главните отбори във VNL и има обезпечено присъединяване в нея, без значение от мястото си в крайното нареждане.

Добрата вест е, че във финалната трета спортна седмица от постоянния сезон България има пряк мач против Бундестима и при триумф ще се изравни по брой победи с Куба и ще има повече извоювани точки. Останалите ни противници от 4 до 9 юли в Анахайм са Иран, Сърбия и домакинът Съединени американски щати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР