По-близо сме до Шенген, отколкото бяхме преди един месец. Всички

...
По-близо сме до Шенген, отколкото бяхме преди един месец. Всички
Коментари Харесай

Съветник в ЕК: Трябва да развиваме нови умения, за да сме адекватни на изкуствения интелект

По-близо сме до Шенген, в сравнение с бяхме преди един месец. Всички чакаме този път да се реализира политическо единодушие за приемането на България и Румъния в шенгенското пространство.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria съветникът в Европейската комисия Огнян Златев.

Преговорите не постоянно са видни за всички и би трябвало да се свърши много работа, която е зад камерите. Дали влизането ни в Шенген да се случи на една или на две стъпки е въпрос на елементи. Надявам се, че този път всички спънки ще бъдат преодолени, само че аз съм с тази вяра от 2011 година

Политическа неустойчивост има на всички места, освен в България. Затова от 2011 година насам това решение толкоз пъти е отлагано, тъй като постоянно някъде има някакви политически съображения.

Над 79% от жителите показват своята поддръжка за Европейски Съюз и огромна част от тях са декларирали желанието си да гласоподават на европейските избори.

Амбициите са Европа да затвърди позициите си на световен състезател. Кризите, през които преминахме през последните няколко години - Ковид, икономическата рецесия и методът, по който успяхме да възстановим своите стопански системи, реакцията на съветската експанзия в Украйна и протичащото се в този момент в Газа, демонстрират тъкмо това - Европа работи сносно в тази посока.

Съединени американски щати и Китай са по-напред в техническата част на създаването на изкуствения разсъдък, до момента в който ние в Европа преди всичко постоянно сме поставяли благоденствието на нашите жители. Искаме да намерим баланс по какъв начин посредством въвеждане на новите технологии да не се заплаши сигурността на работните места. На 8 декември беше признато основаването на първия в света законодателен акт за изкуствения разсъдък, чиято цел е да обърне внимание на етичната страна на потреблението на новите технологии. Необходимо е всички ние да развиваме нови умения. Със сегашните ни умения няма да сме съответни на това, което следва след 5-6 или 10 години. Европа като цяло изостава във връзка с хората, които имат съществени компютърни знания. Конкретно в България изоставаме доста във връзка с преквалификацията.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР