По българските книжарници вече може да се намери вторият том

...
По българските книжарници вече може да се намери вторият том
Коментари Харесай

Как един руски автор превърна българската история в бестселър

По българските книжарници към този момент може да се откри вторият том на книгата „ Неразгаданите мистерии на България “, написана от съветския академик Андрей Кудин.

Това заяви шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Ето какво показа още той за книгата: "Две седмици след отпечатването й, тя към този момент е една от най- продаваните книги у нас. Книжарници „ Хеликон “ я слагат преди всичко по продажби в раздел „ Нехудожествена литература “. В същото време по книжарниците се харчи като топъл самун и петият тираж на първия том. Руското издание на книгата жъне триумф и в Русия – многохилядният й тираж е привършен от дълго време.

Казвам всичко това, тъй като е значимо да се знае, че тази набираща известност книга, твърдо пази българските национални тези. Последният съветски създател, който умело и сполучливо е правил това, бе починалият огромен академик, Дмитрий Лихачов. Но за какво книгата на един съветски създател по чувствителни тематики на българската история се харесва толкоз доста на уважавания български четец?

Може би повода е фактът, че Андрей Кудин обича и познава България повече от мнозина българи. Читателят усеща тези неща. А може би оказва помощ събитието, че създателят е руснак? За разлика от нас той гледа дистанцирано на ред исторически събития, свързани с България, проучва ги независимо и прави справедливи мнения. Именно в този метод се вижда положителната страна на ракурса в профил върху българската история.

Авторът нерядко дава разнообразни версии на към този момент одобрени исторически тези и по този метод косвено спори с наши и непознати престижи /в това число и с създателя на тези редове/. Богословската академия, която Андрей Кудин е приключил, му дава опция да показва свои освен истински, само че и задълбочени версии за редица догадки в българската история, по които към момента се спори.

Защо траките постоянно са подкрепяли Троя? Участвали ли са българи в армията на Ахил? Как по този начин в родното място на Александър Македонски още приказват български език? Колко е коствало въвеждането на българската писменост? Къде е софийският замък на Константин Велики? Как умира император Балдуин? Прост свинар ли е бил Ивайло или върховен боен благородник? Как Боянският зограф е изпреварил великият художник Джото от Флоренция? Защо фанатизирани мюсюлмани строят църкви и манастири? Кой манастир в Странджа трансформира православието? Как един български митрополит съумя да сплоти Руската черква? Защо Бисмарк остави Варна в рамките на България? Как по този начин убити немски бойци в Крим изплуваха на къмпинг „ Градина”? Защо Александър Стамболийски изгони белогвардейците от България? Относно кирилицата, създателят акцентира решаващата роля на княз Борис I, тъй като одобряването на писмеността изисква веществен запас, какъвто има единствено една държавна власт. Андрей Кудин написа, че нямаме съображение да се съмняваме в думите на историка Теофилакт, който декларира, че писмеността е основана от Климент Охридски.

Това са единствено част от въпросите, на които Андрей Кудин предлага свои способени версии. Убеден съм, че и вторият том на „ Неразгаданите мистерии на България “, събрал неговите проучвания върху редица противоречиви въпроси в българската история, които той назовава „ мистерии “, ще претърпи не едно и две издания. А това е прелестно, тъй като книгата – изключително съветското й издание, е потребна за България. И може би е добре хората, които ръководят България, да я прочетат, тъй като този съветски създател се явява най-хубавият български дипломат и популяризатор ", приключва проф. Димитров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР