По австрийски модел Столичната община иска да създаде завод за

...
По австрийски модел Столичната община иска да създаде завод за
Коментари Харесай

Депото за изгаряне на отпадъци в София ще струва близо 160 млн. евро

По австрийски модел Столичната община желае да сътвори цех за горене на боклуци в столицата. Идеята е той да бъде издигнат на територията на Топлоелектрическа централа "София " и да оказва помощ в отоплението на 40 000 семейства. Кметът на София Йорданка Фандъкова посети дружно с жители инсталациите за горене на боклуци в Австрия.

Австрийците имат опит в горенето на отпадъци повече от 50 години. Те имат четири завода и с получената сила отопляват 45% от семействата в града. Един от най-големите фабрики - "Шпителау ", се намира в центъра на града. В него се докарват единствено отпадъците, които не са събрани разделно.

„ Опитът на Виена демонстрира, че няма опълчване сред преработването и термичната обработка и производството на сила. На площадката на Топлоелектрическа централа "София " ние няма да имаме пресен боклук. Там ще бъде оползотворявано горивото, получено от боклук, откакто бъдат отделени всички съставни елементи, които могат да се рециклират”, съобщи Фандъкова.

Природозащитниците от организация „ За земята” обаче са срещу. Те са внесли голям брой тъжби срещу построяването на инсталацията. Завели са и дело. Според тях вместо да рециклираме, ще горим, а въздухът ще стане по-мръсен.

„ Това ще е още един замърсител в София. Много токсична пепел ще се генерира, която би трябвало да се изхвърля. Ако няма задоволително боклуци, ще се изгарят утайки от пречиствателните станции на София и може да се стигне даже до такава степен да се внася боклук”, декларира Данита Заричинова пред камерата на bTV.

По проект заводът би трябвало да гори по 180 000 тона РДФ (модифицирано гориво от битови отпадъци) на година. На този стадий нерециклираните боклуци се горят в циментовите фабрики.

За постояването на завода общината ще изиска европейска помощ от 91,8 милиона евро и заем от 65,7 милиона. Как ще се отрази това на цената на парното и такса боклук - още не е ясно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР