По 960 лв. на ден ще плаща варненският Общински съвет

...
По 960 лв. на ден ще плаща варненският Общински съвет
Коментари Харесай

По 960 лв. на ден ще плаща варненският Общински съвет на частна телевизия, за да излъчва заседанията му

По 960 лева дневно ще заплаща варненският Общински съвет на частната кабелна телевизия " Черно море ", с цел да излъчва съвещанията му през 2020 година Това решение е било признато на последното съвещание на съвета за м.г., състояло се на 27 декември. Сумата за всяко съвещание ще е двойно по-голяма, в случай че сесиите продължат два следващи дни, каквото беше практиката, наложена през последната година.

Проверка в документите за съвещанието, оповестени в уеб страницата на варненския Общински съвет, демонстрира, че предлагането за това решение е вписано като точка №5 в Дневния ред, само че неговият вносител не е посочен. Според откритата досега процедура, преди да бъдат импортирани за гласоподаване от цялостния състав на съвета, сходни решения се подлагат на разискване в непрекъснатите комисии " Финанси и бюджет " и " Култура и духовно развиване ". Такова разискване обаче не е отразено като точка в дневния ред на съвещанията им, извършени досега. Според общински съветници, с които " Дневник " беседва, предлагането за лъчение на съвещанията против възнаграждение от телевизия " Черно море " е било включено като спомагателна точка в дневния ред на сесиятао от 27 декември директно преди началото му.

Варненското онлайн издание " Петел " напомня в обява по случая, че двама от членовете на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, дали своят вот приемането на решението, работят в малкия екран.
Бранимир Балачев, зам. ръководител на съвета и ръководител на непрекъснатата комисия " Финанси и бюджет " е създател и водещ на правно-образователното телевизионно предаване " По закон и съвест " в телевизия " Черно море ".

Марица Гърдева, която е член на същата комисия, е маркетинг управител на медията и едноименното печатно издание. Те са свързани със притежателите на " Химимпорт " и Централна кооперативна банка.

В решението за лъчение на съвещанията на варненския Общински съвет е записано, че това ще става " в ефира " на телевизия " Черно море ". Този текст обаче е подвеждащ, защото при цифровизацията на ефирното телевизионно лъчение в цялата страна, на 30 септември 2013 година аналоговите предаватели на малкия екран са изключени и програмата й се популяризира само по кабел, от сателит и онлайн в уеб страницата на така наречен осведомителна организация " Черно море ".
При това състояние въпросите по какъв начин тъкмо е образувана сумата от 960 лева дневно и за какво варненският Общински съвет не предава съвещанията гратис в личния си уебсайт нямат отговор.

Решението Общински съвет - Варна да продължи да заплаща на телевизия " Черно море " за лъчение на съвещанията му в кабелната мрежа и уеб страницата й изпреварва с повече от месец друго решение, което по традиция евентуално ще бъде гласувано още на първата сесия за 2020 година в края на януари.
В продължение на повече от 10 години съветът обезпечава бюджетно финансиране за непрестанно възходящ брой частни медии. Това става само въз основата на оферти за " медийно партньорство ", които вършат самите те.

Само през предходната изборна година, отпуснатата сума бе близо 200 хиляди лева (с към 50 хиляди лева повече от 2017 г.). Парите бяха разпределени сред постоянните претенденти за общинско финансиране - медийна група " Черно море " (43.2 хиляди лева с ДДС), " Дарик радио " (51.7 хиляди лева без ДДС), и в. " Труд " (30 хиляди лева с ДДС). Общественото Радио Варна, част от веригата на БНР получи 31 хиляди лева с Данък добавена стойност.

Миналата година към този лист се причислиха и още четири медии. Това бяха уеб страницата Varna24 (30 хиляди лева без с ДДС), електронното издание " Брат.бг ", публикуващо наличие на български и съветски (7 хиляди лева.), уеб сайтът BGtourism (8 хиляди лв) и вестник " 24 часа ".

По информация на " Дневник " през днешния ден общинските съветници във Варна са получили и първата " поръчка " за обществено финансиране през 2020 година Тя е подписана от ректора на варненския Медицински университет проф. Красимир Иванов и е на стойност съвсем 50 хиляди лева без Данък добавена стойност. Срещу тях университетът предлага да излъчва в уеб страницата на онлайн малкия екран си MU-VI.tv, във Facebook и канала си в Youtube 45 минутно месечно предаване " Варна град на младите ". Любопитно съвпадане е, че съгласно направеното предложение, всяко от предаванията е оценено на 960 лева - тъкмо толкоз, колкото Общинският съвет във Варна ще заплаща на ден на телевизия " Черно море ", с цел да излъчва съвещанията му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР