По 30 лева месечно пести домакинство от по-ниския ДДС за

...
По 30 лева месечно пести домакинство от по-ниския ДДС за
Коментари Харесай

От днес: 30 лв. пести семейство от по-ниския ДДС върху детските стоки

По 30 лв. месечно пести домакинство от по-ниския Данък добавена стойност за детски артикули, който е в действие от през днешния ден, написа "Монитор ". Мляко, пелени и памперси ще са по-евтини с 10 %. Вестникът акцентира, че законовата корекция беше импортирана от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.
Според признатото изменение от през днешния ден влиза в действие понижената ставка на Данък добавена стойност от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени.
Антикризисната мярка беше контрактувана на среща при премиера Бойко Борисов и гласувана, само че без единодушието на финансовия министър Владислав Горанов и ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Собствениците на заведенията обаче считат, че едвам половината от тях ще могат да се възползват от пониженото от 20 на 9 на 100 Данък добавена стойност. Според тях мярката взема решение казуса едвам на половината от тях, тъй като визира единствено храната, предлагана в заведенията.
„ Нашата спогодба беше 9% за целия отрасъл, а в този момент отпадат от него много браншове. Бира, вино, алкохолните питиета, доставките по домовете - това са цели търговски обекти, които единствено това вършат и не могат да се възползват по никакъв метод от ДДС-то “, изясни Ричард Алибегов от съсловната асоциация.
С непроменена ставка на Данък добавена стойност остават и храните, и напитките от павилионите, както и от вендинг машините. За клиентите обаче смяна в цената на стоките няма да има единомислещи са и търговците, и данъчните.
„ По-вероятният сюжет е опазване на настоящите цени непроменени и респективно малко по-голям марж, който всекидневно остава разполагаем на търговеца “, добави Росен Бъчваров от Национална агенция за приходите.
Антикризисната мярка, която влиза в действие от през днешния ден ще важи до края на идната година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР