По 2000 цигари в минута е произвеждала нелегалната фабрика в

...
По 2000 цигари в минута е произвеждала нелегалната фабрика в
Коментари Харесай

Цигарите от нелегалната фабрика в Карнобат пласирани в България и ЕС

По 2000 цигари в минута е произвеждала незаконната фабрика в Карнобат, разкриването на която докара до акцията във компаниите на Миню Стайков, разкриха от Специализираната прокуратура през днешния ден на специфичен брифинг.

Самият той и синът му Стайко са измежду задържаните при акцията в Карнобат, потвърдиха публично от Специализираната прокуратура през днешния ден. За тях, както и за още един от обще осемте задържани, ще се желае най-тежката мярка - непрекъснато задържане под стража, съобщи  наблюдаващият следствието прокурор Ангел Кънев.

Двама от осемте упрекнати по случая " Винпром-Карнобат " са оповестени за общодържавно търсене, а на трети е издадена европейска заповед за арест, сподели от своя страна ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Ненчева. Тя разкри детайлности по акцията в Карнобат, до която се е стигнало след сигнал от юли тази година за фабрика за нелегално произвеждане на цигари в региона на промишлената зона на град Карнобат. Със сигурност е открито, че постройката, в която бил цехът е благосъстоятелност на сина на кмета на града - Иван Димитров, който също е измежду арестуваните. 

" Имотът е благосъстоятелност на сина на кмета на града, на сдружение, което той ръководи и е притежател на това сдружение. Организацията на активност на групата е извънредно тайна. Създаден е режим на работа на въпросната фабрика по метод, по който да не се употребяват български жители в производството. Установили сме, че са се употребявали непознати жители от някогашни руски републики, които да работят вътре ", изясни прокурор Ангел Кънев. 

Цигарите с подправен бандерол са били продавани в България и в страни от Европейския съюз. Проверката на място е разкрила завод с машини, само че е нямало служащи. Установени са натоварени в камион цигари на стойност над 3 милиона лв.. Хванат е водачът и част от товарачите, само че е било решено да не се лимитират с арести на ниско равнище, по тази причина акцията е траяла. Произвеждани са били основно задгранични марки. " Назначени са експертизи, с цел да се откри съответният тип тютюн, който се употребява. Не е несъмнено дали тези цигари не са много по-вредни от прелюдия стандарт ”, разяснява прокурор Кънев.

20 сдружения с легална активност са забъркани в незаконната скица, открило още следствието.

" В хода на следствието установихме, че лицата, свързани с въпросната фабрика за произвеждане на тютюн, и тези, открити на място при нейното определяне, по един или различен метод са свързани с търговски сдружения в качеството им на шефове на такива или на чиновници в търговски взаимоотношения - водачи, пазачи, охранители, на една верига от свързани компании, които са ръководени, респективно следени, от едно от лицата, упрекнато като участник в тази незаконна група. След един повсеместен разбор на всички доказателства стигнахме до данни, че се правят и данъчни закононарушения ", разясни Даниела Ненчева - началник на Специализираната прокуратура. 

Установени и потоци от пари с неразбираем генезис, което сочи за осъществяване на незаконна активност. „ Тези пари се влагат в легалната стопанска система посредством другите връзки сред компаниите ”, добави Начева.

От бюджета на две от компаниите са спестени 1,6 млн. лева от налози, откри още спецпрокуратурата.

До момента са заложени 40 данъчни проверки на разнообразни сдружения, претърсени са 38 адреса. Открити са и печати на кухи компании, измежду които и една банка, която оперира на територията на страната ни. Печатът на банката е открит в дома на счетоводител на една от компаниите, който пред проверяващите декларирал, че не е специалист и нищо не схваща от счетоводство. Мъжът е със приблизително обучение.

Към този миг са предоставени данъчни проверки на над 40 компании, посочи наблюдаващият следствието прокурор Ангел Кънев.

Претърсени са 38 адреса на разнообразни сдружения, събрани са съответни обстоятелства, които насочват към високото равнище на тази проведена незаконна група.

От Министерство на вътрешните работи разпространиха и видеокадри от интервенцията в незаконната фабрика за цигари:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР