По 15 локомотива не стигат дневно за пътническите влаковеПенсионирани машинисти

...
По 15 локомотива не стигат дневно за пътническите влаковеПенсионирани машинисти
Коментари Харесай

Пенсионирани машинисти спасяват графика в БДЖ

По 15 локомотива не стигат на ден за пътническите влакове

Пенсионирани машинисти избавят графика на БДЖ и в скоро време може да няма кой да кара влаковете у нас, сигнализират от синдикалните организации в превозвача.

„ Сигурно 15-20% от машинистите в БДЖ са пенсионери “, сподели Петър Бунев, ръководител на синдиката към КНСБ, представен от вестник.

„ Изобщо казусът с фрагментите е тежък. Машинистите са доста малко. Има много незаети места и няма кой да работи. Едвам се връзва графикът, натрупа се доста ексклузивен труд. Младите не желаят да идват за 1000 лева за тежка работа. Машинистите ни са на междинна възраст към и над 50 години. Ако не са пенсионерите към този момент да сме спрели. Заради категорията труд те са по-млади пенсионери, другояче на 65 години кой ще пристигна да кара трен “, разясни той.

Според Зоринчо Йорданов, от Националния железничарски профсъюз към „ Подкрепа “, казусът е от години. „ Машинистите са дефицитни от доста дълго време. Част от тях сега са пенсионери и не престават да работят. Няма искащи за тази специалност. Заплащането не е атрактивно, а рискът в работата е огромен. Основната заплата за новак и умел ватман е идентична, а разликата идва от доплащането за прослужено време, по 1 на 100 на година стаж. Останалите надбавки за нощен труд и изминатите километри са идентични. В другите страни от Европейски Съюз заплатите за машинистите са в пъти по-големи. Сега образованието става единствено през центровете за подготовка на БДЖ. Първо се учат за помощник-машинисти и след стаж в допълнение се образоват за машинист”, изясни още синдикалистът.

Проф. Симеон Ананиев от Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “ сподели, че ползата да се следва специалността „ Подвижен жп състав “ е доста невисок. „ По тази причина организираме курсове за образование на машинисти”, разясни той. Професорът посъветва БДЖ да влагат в фрагменти, на които да дават стипендии против контракт за работа в превозвача след довеждане докрай на следването.

Другият огромен проблем на държавния жп транспортьор са дребното изправни локомотиви и мотриси. „ Всеки ден не доближават двайсетина локомотива, с цел да се „ върже “ програмата “, споделя Петър Бунев от КНСБ. „ Сред неизползваните машини са и една част от най-новите „ Сименс-Смартрон “. На 8 от общо 15 би трябвало да им се сменят колелата. Засега е уредено единствено на един от тях да се направи такава замяна в завода в Русе. Другите 7 обаче остават в депата. Машините дойдоха от Германия през 2020 и 2021 година Проблемът в тази ситуация не опира толкоз до пари, по отношение на поръчки. Когато са купени тези машини имат с тях и аварийни колооси, само че промяната им не може да се направи от всеки, тъй като локомотивите са в гаранция. Има риск тя да отпадне, в случай че в депото тръгнем сами да си ги подменяме. Почти 2 години не се откри решение на въпроса. Можеше да вземем за пример да се обучат хора от БДЖ за гаранционната поддръжка. Другото учудващо нещо е, когато са сключвали контракта, за какво не са присъединили уговорка коя компания в България ще се занимава с гаранционните поправки на машините. Това са доста значими неща “, сподели още синдикалистът.

Според проф. Симеон Ананиев въпросните контракти не са подписани по условията на немските производители с включено гаранционно поддържане. Припомняме, по че времето на ръководството на ГЕРБ напролет на 2020 година БДЖ "Пътнически транспорти " подписа в началото контракт със "Сименс Трон " за доставка на първите 10 нови магистрални електрически локомотива за 55,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Съгласно него първите три трябваше да бъдат доставени до края на февруари 2021 година, а останалите седем - до края на май 2021 година

„ С мотрисите нещата са доста по-зле. Само една от купените преди 20 години е предходна главен ремонт. Останалите ги закрепват, едвам се движат. Обаче и те издъхват “, сигнализира още Петър Бунев. Зоринчо Йорданов пък напомни, че на старите локомотиви в БДЖ надеждността е съвсем никаква. „ Проблемът с дезирата (мотрисите доставени преди повече от 20 години б. а.) пък е от години. За тях имаше един контракт с „ Алтстом “ за главен ремонт, само че до момента единствено на една е бил изработен подобен “, твърди той.

На въпроси на „ Сега “ по отношение на проблемите с преносимия състав от БДЖ дадоха отговор, че дефицитът не води до анулация на влакове, само че от време на време се случва да има забавяне на тръгването от начална гара. Малкият брой локомотиви обаче води до липса на аварийни машини и при повреда на някоя на пътя. От превозвача прецизират още, че се приготвя процедура за възлагане осъществяването на промяна на колелата от външен реализатор на 7 от новите локомотиви „ Сименс-Смартрон “.

БДЖ подхваща незабавни ограничения до 2 месеца да бъде понижен броят на престояващите за ремонт локомотиви и мотриси, като по този метод да бъде преодолян всекидневния им дефицит, се споделя още в отговора от пресцентъра на държавния жп транспортьор.

ОНЛАЙН БИЛЕТНИ НЕВОЛИ

Горещото лято и високите цени на течните горива накараха доста хора да предпочетат да пътуват с трен. Покупката на билет онлайн от време на време обаче е съпроводено с много нерви.

Интернет порталът за покупка на билети нерядко забива и тогава има риск претендент пасажерът за трен да извърши заплащането, само че да не получи билет. Добре е, че при позвъняване в колцентъра на превозвача предизвестяват клиентите за този проблем. Редно е обаче на въпросния уебсайт да се изписва предизвестие с огромни букви за сходни сривове или опасности за клиентите в работата му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР