По 12 000 души от Пловдивска област всеки месец чакат

...
По 12 000 души от Пловдивска област всеки месец чакат
Коментари Харесай

В Пловдив 12 хил. души са на опашка за работа в бюрата по труда

По 12 000 души от Пловдивска област всеки месец чакат на опашка в бюрата по труда. От тях към 1300 си намират работа, сочат данните на Агенцията по заетостта. Заявените свободни работни места са приблизително по 2400 на месец. Това значи, че за една позиция се борят по петима незаети.

Тези, които остават трайно отвън пазара на труда, нормално са с ниска подготовка или с прекомерно огромни искания към препоръчаните позиции.

Статистиката демонстрира, че все още 2517 души от Пловдив и региона са регистрирани в Бюрата по труда повече от година. Интересното е, че най-вече отводи да се стартира работа по оповестените в бюрата места има в стопански добре развитите райони, като Пловдив и Стара Загора. Причините нормално били ниско възнаграждение и условия на труда, раздалеченост на работата от мястото на живеене или гледане на възрастни и заболели близки.

Най-тревожната цифра от статистиката е обвързвана с младежката безработица. Оказва се, че 15 на 100 от незаетите в Пловдивска област са на възраст до 29 години.

Работодателите изпитват апетит за чиновници в преработващата индустрия, хотелиерството и ресторантьорството. Освен това дефицит има и на продавачи, автомонтьори, оператори на машини и водачи. Сред дефицитните фрагменти са още инженерите, медицинските сестри и селскостопанските служащи. Липсата на чиновници се обуславя от демографските трендове, миграцията и растежа на стопанската система, разясняват от бизнеса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР