По 10 милион лева на ден е печелила АЕЦ Козлодуй

...
По 10 милион лева на ден е печелила АЕЦ Козлодуй
Коментари Харесай

1 млрд.лв. печалба за 3 мес. има АЕЦ Козлодуй

По 10 милион лв. дневно е печелила АЕЦ " Козлодуй " през първото тримесечие на тази година. Или общо 954 млн. лева за интервала, оповестява Капитал .

 За съпоставяне - по същото време предходната година облагата е била 137.7 млн. лева, или съвсем седем пъти по-малко. Това в резюме е резултатът от високите борсови цени на електрическата енергия през последните месеци. Преди година междинната борсово равнище беше към 100 лева./мВтч, до момента в който през март 2022 година доближи 500 лева./мВтч.

Тъй като разноските за гориво и обслужване действително не са се трансформирали (както е да вземем за пример при газовите ТЕЦ), нормата на облага на АЕЦ-а доближава внушителните 65% (при 36% преди година). През първото тримесечие на 2021 година приходите от продажба на електрическа енергия са били 382 млн. лева, а в този момент те са 1.47 милиарда лева

В резултат на това наличните парични средства в АЕЦ " Козлодуй " към 31 март са били съвсем 2.1 милиарда лв.. И това в случай, че страната на няколко пъти изтегли от централата ексклузивен дял, с цел да си обезпечи средства за погашение на обезщетенията към бизнеса. По същия метод огромна част от сегашната облага ще бъде изтеглена, с цел да се върне назад към бизнес клиентите, които купуват ток от борсата.

Засега обезщетенията за тока са утвърдени единствено до края на април, само че по всяка възможност ще бъдат удължени най-малко до края на юни, защото поради войната в Украйна и несигурността на енергийните пазари, цените ще останат високи.

Големите доходи водят и до по-високи заплащанията към фонд " Сигурност на енергийната система " (СЕС), където се отчисляват 5% от приходите.

 

 При съвсем 1.5 милиарда лева приходи от продажба на електрическа и топлинна сила, това прави 75 млн. лева Отделно са направени и заплащания към другите фондове - " Радиоактивни боклуци " (РАО) и " Извеждане от употреба на нуклеарни уреди ". Общо за трите фонда платената сума е 194 млн. лева единствено за едно тримесечие.

Данни за последното тримесечие на предходната година, надлежно и за цялата 2021 година, към момента не са качени в уеб страницата на държавната организация АППК. Но евентуално атомната централа ще " бие " всички върхове по годишна облага на банки и предприятия в най-новата корпоративна история на България.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР