Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три

...
Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три
Коментари Харесай

Намаляват ваксините на бебетата

Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ще им се поставя два пъти, написа "Монитор ".
Пробата Манту, която се прави за определяне на съществуването на туберкулозния микроб и реимунизацията на 11-годишна възраст отпадат. Същевременно се вкарва реимунизация против коклюш при деца на 12-годишна възраст. Това плануват промени в имунизационния календар, които са залегнали с проектонаредба на Министерството на здравеопазването. Тя е оповестена за публично разискване.
От здравното министерство настояват, че измененията са свързани с нуждата от осъвременяване на националната имунизационна политика в сходство с рекомендации на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми.
От министерството твърдят, че измененията в наредбата няма да доведат до потребност от спомагателни финансови средства. Очаква се смяната на Имунизационния календар, с въвеждането на реимунизация против коклюш на 12-годишна възраст да не окаже въздействие върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на главната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба Манту и реимунизация против туберкулоза при деца на 11-годишна възраст.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР