Плюсовете на работата от вкъщи за служителите са ясни -

Плюсовете на работата от вкъщи за служителите са ясни - ...

2-те най-големи предимства на работата от вкъщи... за шефовете.Плюсовете на работата от вкъщи за служителите са ясни - спестяват време от придвижването до офиса, няма нужда дори да се обличат по-официално и могат по-лесно да се грижат за децата си. Има ли обаче предимства и за работодателите?

Според ново проучване на Института на германската икономика - определено. Ето какви са двата основни аргумента в полза на работата от дома от гледната точка на шефовете.

1. Контактът "лице в лице" не влияе особено много на контрола, който един шеф има над служителите си.

Изследването сочи, че директният контрол е имал ефект върху скоростта на извършване на работата само при 2% от участвалите служители. 35% пък казват, че в офиса те съгласуват темпото си на работа с това на колегите - когато другите работят по-бавно, същото правят и те. На работното място има и много разсейващи фактори, които сериозен професионалист би могъл да ограничи вкъщи.

2. Работата от дома всъщност увеличава продуктивността.

Вкъщи хората често се чувстват в добро настроение, по-спокойни и отпочинали и работата им спори повече. "Много компании все още се страхуват да дадат свободата на служителите си да работят от дома, но за това няма абсолютно никаква причина. Точните хора ще продължат да вършат задълженията си и то по-успешно от преди", заявява Доминик Енсте, един от ръководителите на проучването. По думите му опцията за работа от вкъщи и гъвкавостта на работното време като цяло прави служители по-удовлетворени и по този начин по-мотивирани.

 

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg