Плюсовете и минусите от едно евентуално приемане на България в

...
Плюсовете и минусите от едно евентуално приемане на България в
Коментари Харесай

Шефът на Райфайзенбанк: Банковият съюз ще намали рисковете за българската банкова система

Плюсовете и минусите от едно вероятно приемане на България в Банковия съюз на Европейски Съюз ще се трансформират във все по-коментирана и значима за обществото тематика с наближаването на периодите ЕЦБ да вземе решение по този въпрос. Някои значими аспекти бяха коментирани през миналата седмица от ръководителя на Управителния съвет на " Райфайзенбанк (България) " Оливер Рьогл.

" Банковият съюз може да понижи рисковете за банковата ни система. Това е по този начин, тъй като надзорът на ЕЦБ е доста непоколебим и доста справедлив. Чрез него и локалния контрол ще бъде по-строг и справедлив, тъй като той ще е зависещ на ЕЦБ. При банковия съюз локалните политици не могат да въздействат върху надзора по какъвто и да е метод и това е доста значимо за стабилността на банковата система. Важно е, тъй като видяхте какво се случи преди пет години с КТБ. Една такова нещо като огромна банка да банкрутира по подобен бърз и ужасяващ метод няма да е допустимо в Банковия съюз ", сподели Рьогл.

" Райфайзенбанк " оглежда 2 банки за придобиване у нас

Австрийската банка регистрира растеж на кредитирането над междинния за бранша

Заместник-председателят на УС на " Райфайзенбанк (България) " Добромир Добрев засегна още няколко спомагателни резултата от възможното влизане на България в Банковия съюз и в Еврозоната.

" Има доста плюсове от влизането на България в Еврозоната. Това са намаляването на транзакционните разноски, отпадането на всевъзможен валутен риск, по-голяма непоклатимост на банковия бранш и други. Що се отнася до въпроса какво ще стане с цените, отговорът има няколко аспекта. Ако приказваме за проинфлационна серпантина, която да пристигна от влизането, такава няма да има. Ако приказваме за вероятно закръгляне на цените при прекосяването им от левове в евро, подобен резултат може да има, само че той няма да е мощен - в размер на към 0.2%-0.3%. Ще има обаче един различен резултат и той ще е по линия на конвергенцията на цените. Ние се стремим да достигнем във всяко едно отношение междинните равнища на приходите в Европейски Съюз, само че това върви редом с достигането на средноевропейските равнища и на цените. Няма по какъв начин цените в Европейски Съюз да се намалят. По-скоро нашите ще вървят нагоре към средноевропейските, до момента в който не ги доближат. Но това ще стане и без да влезем в Европейски Съюз. Тук по-важно е приходите да се покачват повече и по-бързо от цените ", разяснява Добрев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР