Плувният комплекс на бул. Асен Йорданов (или на 4-ти километър),

...
Плувният комплекс на бул. Асен Йорданов (или на 4-ти километър),
Коментари Харесай

Можем ли да променим съдбата на изоставения басейн Червено знаме

Плувният комплекс на бул. " Асен Йорданов " (или на 4-ти километър), прочут в предишното като " Червено знаме ", е един от най-модерните за времето си басейни в Европа. Открит е за Европейското състезание през 1985 година, на което Таня Богомилова печели златен орден, а Петър Георгиев – сребърен на триметров трамплин. 

Петте басейна, трибуните за над 2000 души и всички останали уреди от години тънат в съсипия, отнемайки шанса за високи спортни триумфи и професионална реализация на младите спортисти. Заради острия дефицит на закрити басейни, те са принудени да упражняват в чужбина. Спортната традиция на България и състезателите ни не заслужават сходно срамно отношение!

Част от базата на " Червено знаме "  е разрушена през 2010 година, а на нейно място е построена многофункционалната спортна зала Арена Армеец.

Плувните уреди са затворени през 2012 година и от този момент са оставени на произвола на ориста, а тя никак не е благосклонна. Към момента единственият работещ обект от комплекса е волейболната зала " Васил Симов ". В момента тя е благосъстоятелност на компания " Сердика спортни парцели ", която е 100% благосъстоятелност на Министерството на спорта.

По тази причина се появи незабавно искане изоставеният басейн и състезателен комплекс " Червено знаме " да бъде трансфериран от Министерство на спорта на Столична община, с цел да може да бъде избавен и ремонтиран. Това предложение направи общинският консултант Борис Боне с публично писмо до Министерство на спорта и до Столичната община.

Министерството към момента не знае какво да прави с него, а София има належаща потребност от публични басейни.

От " Спаси София " оповестяват, че в писмото се желае основаване на работна група, която да разиска по какъв начин неповторимият за София комплекс, който от десетилетие е зарязан, да стартира най-накрая да служи на софиянци и българските спортисти.

За страдание, първичната реакция на министър Красен Кралев и министерството му е да обяснят, че имало капиталови планове. Само че такива се дават обещание от 2005 година и до момента нищо не е направено. Очевидно има апетити за мястото на спортния комплекс, където да се появи следващият жилищен комплекс, да вземем за пример.

Очевидно, министерството не може да се оправи с поддръжката и модернизацията на комплекса.


По време на европейското състезание в София през 1985 година няма празно място на трибуните на басейна на " Червено знаме ". На тази фотография вляво е бронзовият ни квартет от смесената щафета 4 по 100 м. На първия ред онляво на дясно са:  Радосвета Чинкова - майка на тенис звездата Цветана Пиронкова, Бистра Господинова, зад тях - Ваня Аргирова и Таня Богомилова. Снимка: bgsprint.com
Oт страна на Столичната община пък към този момент се получи позитивен отговор за потребността от основаването на работна група за бъдещето на басейните.

Затова и от " Спаси София "  публично се обръщат към господин Кралев и го призовават към отговорно държание – да седне на масата на договарянията. Интересът на жителите на София е този комплекс да бъде ремонтиран и работещ, и то в най-кратки периоди. А в случай че София ще има претенциите да бъде европейска спортна столица, то тогава е неприемливо обичани и скъпи обекти като " Червено знаме " или къпалнята " Мария Луиза " да тънат в руини.

Тази многофункционална база освен ще даде късмет за развиването на водните спортове и популяризирането им в България, само че ще бъде и от изгода за всеки столичанин. Нека не стопираме да настояваме за това, което ни се поставя! 

 
Разходка с лифта Княжево - едно видео от 1969 година
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР