Пловдивското семейство Николови прекарва цялото си свободно време, работейки доброволно

...
Пловдивското семейство Николови прекарва цялото си свободно време, работейки доброволно
Коментари Харесай

Комитетската фамилия Николови: Да сме доброволци е...

Пловдивското семейство Николови прекарва цялото си свободно време, работейки непринудено за разнообразни благородни и родолюбиви дела. Ивайло, брачната половинка му Ралина и двете им деца - Магдалена и Амелия, са доброволци по организирането на Дългия откриващ уикенд на Европейска столица на просвета. Преди това Ивайло и Ралина са работили безплатно на Първенството по фехтовка и на фестивала Hills of Rock. Цялото семейство взе участие във възстановките на комитет „ Родолюбие ”.

Това е нашето фамилно занимание. Това ни сплотява. С него можем да сме постоянно дружно и да вършим нещо, което ни харесва, споделя Ралина. Заедно със брачна половинка си тя е изкарала специфичния курс за образование на доброволци, извършен във фондация " Пловдив 2019 ". И постоянно прибавя през смях, че фамилията не върви по летни и зимни курорти, само че с възстановките на комитет „ Родолюбие ” е обиколило цяла България. „ На море не бяхме, само че за сметка на това предходната година ходихме в Петрич и посетихме всички хубави места по пътя до такава степен. Ходихме и на възстановка в Русе ”, споделя Ралина. Тя работи като изпращач в комерсиална компания.

„ Комитетското семейство ” Николови си има одобрени функции във възстановките на „ Родолюбие ”. „ На празника на Съединението едната година бях с униформа на Румелийската милиция, а другата Съединист ”, споделя Ивайло. Пушка от епохата в дома си не държи. За събитията му дават оръжие от арсенала на комитета. Ралина има по-сложни актьорски превъплъщения. Обикновено е с женска носия и демонстрира „ локалното население ”. Когато не доближават бройки за турски войник, облича башибозушка униформа. „ И други дами обличат мъжки униформи - всички зависи от възстановката и какъв брой хора са пристигнали на нея ”, изяснява тя. 7-годишната Амелия си има национален костюм, който е получила от прабаба си. За осмокласничката Магдалена купили красива кюстендилска съя. „ Всичко е купувано с огромно предпочитание, с цел да покажем една дребна част от благосъстоянието на прадедите ни ”, споделя Ралина.

Осмокласничката Магдалена обича доста възстановките. „ Освен че узнавам доста за нашата история, ние сме и вътре в самото деяние, а това оказва помощ да осмислим по-добре нещата ”, споделя тя. Учи в СУ „ Любен Каравелов ”, фамозно с патриотичните си сформира. Съвсем инцидентно попаднала в него. " Училището стана обикновено продължение на това, което вършим в комитет „ Родолюбие ”, споделя майка. Ивайло работи като търговски представител, само че е приключил „ Дърворезба ” в родния си град Тетевен. „ От 16 години съм в Пловдив и колкото от съзнателния си живот съм прекарал тук, толкоз и в Тетевен. Няма по какъв начин да забравиш всичките хубости на България. България е единствена! ”, споделя той.

Да работи като доброволец го запалила преди две години брачната половинка му. Тя пособия в провеждането на шампионата по фехтовка. „ Хареса ми, че хем се наслаждаваш на спорта, хем, когато помагаш, те гледат със напълно други очи. Решението ми да съм доброволец се затвърди след фестивала Hills of Rock. Там съм помагал за всякаква работа зад сцената ”, споделя Ивайло Николов.

За ЕСК минали през особено образование в „ Пловдив 2019 ”. Курса водил Франц Кадири. Ивайло бил доста впечатлен от едно видео, което показвало откриването на Европейска столица на културата в Полша. „ Там даваха в непосредствен проект лицето на едно момиченце и на майка му. Ето такова изражение желая да видя в стотици пловдивски лица на 12 януари ”, споделя тетевенският родолюбец.

Взели отпуск поради кулата

Последните дни цялото семейство диша и мисли единствено за откриването на ЕСК. Взели са си по четири дни отпуск за края на седмицата. Единия ден разтоварвали одеялата за гостите, различен ден помагали с брошури. На самото разкриване тази вечер Ивайло и Ралина ще са бекстейдж асистенти. „ Зад сцената има ужасно доста странична работа. Не е по никакъв начин елементарно да се покрие всичко от нея. ” Дъщеря им Магдалена ще е фотограф доброволец. Семейството има принцип - децата идват да оказват помощ, когато могат и единствено след учебно заведение. „ Все отново образованието е по-важно от всичко друго ”, акцентира Ралина. Според Ивайло доста от хората първоначално не желаят да са доброволци. „ Като дойдат на едно събитие обаче, и в множеството случаи вземат решение да останат ”, прибавя Ивайло.

Времето е стоката, която подаряват

Времето е стоката, която подаряват на обществото семейство Николови. " Ние даряваме времето си. Може би нямаме време за нас у дома, само че вършим това, с цел да стане нещо ", споделя Ивайло. Фамилията съвсем не се задържа в дома си. Доброволческата работа ги изтощава, лишава ги от друго свободно време, само че най-после те са щастливи.

Николови влагат огромна част от персоналното си време и в сбирките на комитет " Родолюбие ". Той се събира нормално един път в седмицата. Понякога за някои възстановки се постанова да се вършат подготовки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР