Пловдивското дружество Еко Пълдин“ АД, свързано с руския консул Георги

...
Пловдивското дружество Еко Пълдин“ АД, свързано с руския консул Георги
Коментари Харесай

КЗК наказа фирма, близка до руския консул Гергов за нелоялна конкуренция и подвеждане на клиентите с имитиращ продукт

Пловдивското сдружение „ Еко Пълдин “ АД, обвързвано с съветския консул Георги Гергов и ръководено от близкия му другар Ваньо Попов, още веднъж стана обект на абсурден спор. Този път компанията бе приета с (КЗК), от 30 ноември тази година, че реализира на пазара

нелоялна конкуренция и подвежда клиенти

с имитиращ артикул.

Жалбата до Комисия за защита на конкуренцията е подадена от „ Екотехнолъджис “ ООД, гр. Пловдив. Повече от 15 години сдружението постанова на българския пазар като марка и продава продукта “Биолайф “, който съставлява подобрител на микрофлората на почвата и подтиква развиването на културите. „ Биолайф “ е бактериален инокулант, който е извънредно ефикасен и дава сложно екологично култивиране по едно и също време на шахтите и колекторната мрежа посредством бързото разграждане на органичните субстанции, което от своя страна освобождава неорганичните за свободно придвижване в колекторната мрежа до утаечните филтри на пречиствателните станции (ПСОВ).

За комерсиалната си активност „ Екотехнолъджис “ е записало „ Биолайф “ и има издадено позволение от Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) към Министерство на земеделието, храните и горите. С този артикул сдружението взе участие през годините в голям брой публични поръчки при разнообразни ВиК оператори в страната.

От началото на тази година в характерния бизнес се появява

нов състезател – „ Еко Пълдин “,

обвързвано с съветския консул в Пловдив. „ Еко Пълдин “, като търговски представител на „ Грийн Соул “ ЕООД стартира да популяризира продукта „ Биолайф-и “, също бактериален инокулант, с който сдружението взе участие в процедури за възлагане на публични поръчки. „ Еко Пълдин “ обаче няма регистрация на „ Биолайф-и “ в Агенцията за сигурност на храните, а продуктът предстои на такава по Закона за отбрана на растенията и Наредба № 21. Освен това продуктът на „ Еко Пълдин “ е с генезис Република Турция и предстои наложително на регистрация преди да бъде пуснат на пазара, тъй като идва от страна, която не е членка на Европейски Съюз.

От „ Екотехнолъджис “ са безапелационни, че в случай че „ Биолайф-и “ се допусне до пазара и до присъединяване в публични поръчки без регистрация, то ще се наруши конкурентната среда и ще се сътвори нелоялно преимущество за компанията, която го продава. Освен това по този начин „ Еко Пълдин “ АД вкарва в подвеждане клиентите по отношение на основни свойства на предлагания от тях препарат, а сходството сред комерсиалните наименования на двата конкурентни продукта също подвеждат евентуалните консуматори по отношение на качествата на „ Биолайф “ и „ Биолайф-и “. Именно заради приликите в имената им е обикновено да настъпи комплициране измежду възложителите на публични поръчки.Въпреки тези съществени несъответствия и пропуски, „ Еко Пълдин “ взе участие в търгове.

В хода на производството Комисия за защита на конкуренцията открива, че „ Еко Пълдин “ АД предлага на българския пазар препарат, биологичен инокулант с название „ Биолайф-и “, чието име действително имитира наименованието на препарата “Биолайф “, който съвсем две десетилетия се популяризира на пазара. Комисия за защита на конкуренцията е безапелационен, че „ Еко Пълдин “ предлага нелоялно имитиращ артикул. Като отежняващо отговорността събитие Комисията приема, че макар знанието за формираното произвеждане пред административния орган, свързаната с Георги Гергов компания не е подхванала каквито и да било дейности в посока прекъсване и прекратяване на нелоялните търговски практики.

Решението на Комисията е изрично – „ Еко Пълдин “ е направил нарушаване по член 35, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията. Наложена му е

санкция от 15 000 лв.,

като е постановено неотложно да спре предлагането на подвеждащия пазара артикул, както и да заплати на „ Екотехнолъджис “ разноските по делото, в размер на 1 700 лева

През последните месеци лъснаха и други кавги, свързани с предприемача Ваньо Попов. Оказа се, че ръководената от него компания " Еко Пълдин “ печели социална поръчка за над милион лв. с подправена препоръка и нагласени тръжни бумаги. Попов е и същински щастливец. Сметката на компанията му „ Биолайф-И “ ООД внезапно набъбнала със 100 000 лв.. Оказало се, че парите са постъпили от пловдивското сдружение ВиК поради счетоводна неточност. Реално компанията на Попов няма контракти и не е свършила никаква работа на ощетеното сдружение. Грешната транзакция е направена през лятото на тази година, само че към този момент месеци наред Ваньо Попов не връща цялата сума, без да има законно съображение да я задържа.

Съдружникът на Георги Гергов е наказан и от Института по зарзаватчийство в Пловдив, за което има влезнала в действие присъда.

Наскоро името на Попов бе забъркано и в друга машинация. Съдружниците му го упрекнаха, че еднолично е приемал годишните финансови доклади на ръководеното от него сдружение „ Биолайф-И “ ООД. Тази противозаконна скица е работила през 2021 и 2022 година, без шефът да привиква Общото заседание. Попов обаче заявил пред способените органи, че докладите са признати от всички съдружници.

Решението на Комисия за защита на конкуренцията от 30 ноември тази година действително демонстрира по какъв начин се пази ползата на страната и потребителите, за разлика от Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата в Пловдив, които замитат нарушаванията на Ваньо Попов и отхвърлят да ги проверяват.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР