Пловдивският завод произвежда стоманени съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата

...
Пловдивският завод произвежда стоманени съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата
Коментари Харесай

ЕБВР отпусна 4.5 млн. евро на "Биомашиностроене"

Пловдивският цех създава стоманени съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата индустрия

© Биомашиностроене Още по тематиката
" Биомашиностроене " ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро

Компанията, която е измежду огромните европейски производители на машини за хранителната и химическата промишленост, ще строи нов цех и ще купи нови машини
21 яну 2018
Машиностроене: Експортът и нововъведенията движат продажбите

Девет милиарда лева е цената на създадената продукция през 2016, което е с 500 млн. лева повече от 2015 година
17 мар 2017 Българският производител на съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата индустрия " Биомашиностроене " получи 4.5 млн. евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Средствата ще оказват помощ на компанията да разшири производството си като част от шестгодишната й капиталова стратегия, която стартира предходната година. Очакванията са в края на интервала приходите на сдружението да набъбнат с 50%.

Проектът

Със заема от Европейска банка за възстановяване и развитие пловдивската компания ще построи три нови халета за произвеждане и складова база. Очаква се разширението да усъвършенства индустриалния развой и да разреши на предприятието да работи по едно и също време върху няколко поръчки за огромно и комплицирано съоръжение. Прогнозите на сдружението са производството да нарасне и до 2022 година продажбите да се усилят с 50%.

За 2017 година приходите от съществена активност на " Биомашиностроене " са 22.7 млн. лева, което е растеж от 11% на годишна база. Нетната облага понижава с 27% до 1.6 млн. лева

Проектът, който Европейска банка за възстановяване и развитие финансира, е част от шестгодишна капиталова стратегия в размер на 10 млн. евро. " Останалите средства ще бъдат наше финансиране, към този момент не предвиждаме други заеми ", сподели шефът бизнес развиване Гергана Филипова за " Капитал ". Тя посочи, че всички елементи на плана вървят паралелно. Като подготовка за плануваното уголемение през 2016 година компанията купи 45 дка земя до сегашната си индустриална база.

Увеличено търсене

Решението за инвестицията е резултат от възходящото търсене на продукцията на компанията. " Причината е, че пазарният ни дял се усилва в страните, където работим, а и като цяло има наклонност за по-голямо търсене на стоманени съдове в промишлеността ", сподели Филипова.

" Биомашиностроене " изнася над 90% от продукцията си допълнително от 20 страни в Европейския съюз и Близкия изток. Дружеството е снабдител на водещи международни инженерни компании като Tetra Pak и GEA, както и на мултинационални компании за храни като Nestle и Ferrero.

Втори заем

Това е вторият заем, който Европейска банка за възстановяване и развитие дава на българската компания. През 2013 година предприятието получи 3 млн. евро за закупуване на ново високо точно съоръжение. Целта беше да се усили успеваемостта като се понижат индустриалните разноски и се редуцира времето за осъществяване на поръчки. По думите на президента на Европейска банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти през годините " Биомашиностроене " се е развила от държавно дружество, профилирано в производството на биотехнологично съоръжение, до съвременна частна компания, която предлага най-модерни технологии на международните играчи в хранителната и фармацевтичната промишленост. " Предишният ни заем за компанията даде отлични резултати и по тази причина с наслада осигуряваме новото финансиране, с цел да подпомогнем този експортьор за образец ", показва той в формалното известие.

" Биомашиностроене " става и първата българска компания, участваща в програмата Blue Ribbon на Европейска банка за възстановяване и развитие. Програмата съчетава бизнес съвещания и финансиране за компании, които се отличават с водещи пазарни позиции и капацитет за мощен напредък. В момента в нея влизат 24 компании от 15 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР