Пловдивският университет Паисий Хилендарски се включва в проекта SPEAR, адресиран

...
Пловдивският университет Паисий Хилендарски се включва в проекта SPEAR, адресиран
Коментари Харесай

Пловдивският университет Паисий Хилендарски се включва в проект за равенство между половете

Пловдивският университет " Паисий Хилендарски " се включва в плана SPEAR , адресиран към проблемите, свързани с консолидиране на правилата за тъждество сред половете в университетските среди и научноизследователските институции . Основните действия са ориентирани към планиране, обмисляне, използване, наблюдение и оценка на ограниченията, които се подхващат в границите на институциите от позиция на равнопоставеността на половете, с цел да бъдат преодолени неравенствата, под каквато и да е форма, в научноизследователските организации и висшите образователни заведения.
Проектът е на обща стойност 3 милиона евро , финансира се по стратегия Хоризонт 2020 на Европейския съюз и в продължение на четири години ще се създава в съдействие с 11 партньорски организации от 9 европейски страни . Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски " е част от този консорциум, който се координира от Университета на Южна Дания.
SPEAR започва публично на 23 януари 2019 година в Одензе, Дания. На встъпителната среща партньорските организации споделиха, че виждат в този план още и опция да споделят положителни практики и опит по една извънредно значима за актуалното общество тематика, в подтекста на засилено интернационално съдействие и основана удобна среда за най-благоприятен продан на познания. Първите полемики ясно демонстрираха, че задачите на плана са изключително настоящи, а участващите екипи разполагат с нужния потенциал и мотивация, с цел да ги реализиран.
Съществена част от работата по плана ще се концентрира върху проучването на практиките и процесите, свързани с въвеждането на проекти за тъждество сред половете в деветте европейски научноизследователски организации, сътрудници по плана. Заложеният стратегически метод цели освен да усили броят на дамите в научните проучвания, а да вкара институционални промени, които да подобрят салдото на равнопоставеност и да преодолеят предразсъдъците и отрицателните институционални практики присъщи на научноизследователската система. В плана е заложен и мощен детайл на партньорска поддръжка.
В състава на SPEAR консорциума са включени девет научноизследователски организации : три подкрепящи колегата, с прочут опит във въвеждането и осъществяването на проекти за тъждество сред половете и шест организации без сходен опит, които ще работят по създаването и въвеждането на сходни проекти през времетраенето на плана. Деветте участници в консорциума са проведени в три клъстера за образование и поддръжка. Клъстерните структури ще подкрепят обмена на информация на разнообразни равнища и в другите стадии от развиването на политиките и въвеждането на проектите за тъждество сред половете.
Трите подкрепящи партньорски институции се намират в три разнообразни европейски страни, които изнасят статистика за постоянни резултати - Германия и Швеция, или за постигането на забележителен прогрес - Дания, във връзка с използването на проекти за тъждество сред половете в научноизследователските организации. Шестте въвеждащи партньорски организации идват от държави-членки на Евросъюза със слаб или нищожен прогрес в този аспект - Литва, България, Португалия и Хърватия. Към момента, за две от тези държави-членки, България и Литва, не са изнесени данни за използване на проекти за тъждество сред половете във висшите образователни заведения и научноизследователските организации. Поради тази причина в плана са включени по две партньорски организации от всяка от тези страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР