Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране днес, 10

...
Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ обявява първото си класиране днес, 10
Коментари Харесай

ПУ обяви резултатите от първо класиране

Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ афишира първото си класиране през днешния ден, 10 юли. Срокът за записване на признатите е от 11 до 13 юли в това число, а второто класиране ще бъде оповестено на 17 юли, заяви зам.-ректорът на висшето учебно заведение доцент доктор Мария Стоянова.

Получените отлични оценки са 178, като от тях 30 са цялостните шестици. Оценки " Много добър “ и " Добър “ са получили 1213 претенденти. Със слаб резултат са 303 индивида, посочи доцент Стоянова.

По традиция изпитите за компетентност " Актьорство за трагичен спектакъл “ се организират през месец септември в три кръга. За актуалната година датите за явяване са 10, 11 и 12 септември, досега за тях са се записали 26 души.

И през тази година имаше кандидат-студент, изброил рекорден брой стремежи – 37 специалности, а най-големият брой  декларирани изпити от един претендент бе 4. Най-възрастният претендент е жена на 56 години, кандидаствала за банкет в компетентност " Психология “, най-младият е 18-годишно момиче, избрало " Право “, описа доцент доктор Мария Стоянова.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи в ПУ " Паисий Хилендарски “, към този момент е 5377, което е с 564 повече от предходната година. Кандидатстващите единствено с оценка от държавен зрелостен изпит са 2604, добави доцент Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 претенденти. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава опция да се запишат като студенти на Пловдивския университет в определената от тях компетентност.

Същата привилегия имаха и получилите отлични оценки от олимпиади, надпревари и интернационалните изпити (сертификати) и разнообразни надпревари, които се признават за конкурсен изпит за избрани специалности. По този ред записаните като студенти на Пловдивския университет са 206 души, от тях максимален брой – 29, са избрали бакалавърската стратегия " Софтуерно инженерство “ на Факултета по математика и информатика. Тя и измежду специалностите с един от най-високите минимални балове – 33,24. Преди нея са " Културен туризъм “ с 35,52 и " Лингвистика с маркетинг “ – 34,20. Максималният бал е доближат от всички общо 18 души, кандидатствали за компетентност " Музика “, само че огромна част от тях са признати с триумф от предварителни изпити, посочи доцент Стоянова.

Приетите по първа мечтана компетентност студенти би трябвало да се запишат от 11 юли до 13 юли 2017 година, в про­ти­вен слу­чай гу­бят пра­во на уча­стие в след­ва­щи­те кла­си­ра­ния. Записването става при инспектора по съответната компетентност (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/184/).

Студенти­те, които са прие­ти по вто­ра, тре­та и така нататък спе­циал­ност, и желаят да уча­с­тват в след­ва­що кла­си­ра­не, би трябвало персонално или посредством друго лице да по­да­дат де­кла­ра­ция по об­ра­зец при ин­спек­то­ра по специалността, в коя­то са прие­ти до мо­мен­та. Некласираните претенденти вземат участие автоматизирано в идващото класиране и не подават заявления. 

Декларации се подават за всяко последващо класиране  (второ, трето) в избрания за съответното класиране период за записване – от 18 до 20 юли за признатите на второ класиране и от 25 до 27 юли – за трето класиране. Ако не ус­пеят да се кла­си­рат за по-пред­на­та же­ла­на спе­циал­ност, запаз­ват мя­сто­то си в спе­циал­ност­та, в коя­то са би­ли прие­ти. Ако бъдат признати в по-предна мечтана компетентност, освобождават мястото си в тази от предходното класиране, прецизират от висшето учебно заведение.

Подобно на миналата година и първото място при най-предпочитаните специалности в постоянна форма на образование е за бакалавърската стратегия " Софтуерно инженерство “, следвана от " Софтуерни технологии и дизайн “, " Право “,  " Предучилищна и начална учебна педагогика “, " Психология “, " Английска лингвистика “, " Маркетинг “, " Приложна филология – британски с втори непознат език “, " Мениджмънт на туристическия бизнес “, " Бизнес осведомителни технологии “, " Финанси “, " Молекулярна биология “. Макар и не в челните места по брой претенденти, на огромен кандидатстудентски интерес се радват специалностите " Графичен дизайн с реклама “ и " Културени туризъм “.

Продължава позитивната наклонност от последните години да се усилва кандидатстудентският интерес към естествените и техническите науки. Сред любимците на бъдещите висшисти са постоянните форми на образование по бакалавърските специалности " Информационно и компютърно инженерство “, " Медицинска биология “, " Медицинска химия “, " Фармацевтични биотехнологии “, " Автомобилна техника ". Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата компетентност " Физическо образование ".

Първата позиция при най-предпочитаните специалности в задочна форма за поредна година заема " Предучилищна и начална учебна педагогика “. След нея се подреждат " Психология “ и " Маркетинг “.

На огромен брой претенденти се радва и новата компетентност " Национална сигурност “, която през новата образователна година ще се учи единствено в платена форма. Като първо предпочитание в постоянна форма тя е посочена от 41 души при 20 места и от 79 души при същия брой в задочно образование.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР