Пловдивският Окръжен съд прекрати делото за отстраняването на директорката на

...
Пловдивският Окръжен съд прекрати делото за отстраняването на директорката на
Коментари Харесай

Шефката на Басейнова дирекция - Пловдив вече е уволнена

Пловдивският Окръжен съд приключи делото за отстраняването на директорката на Басейнова дирекция- Пловдив Цветелина Кънева, заяви БНР.

Това стана, откакто в съда бе показано уверение от екоминистерството, че на 9 март тя е освободена от служба по взаимно единодушие.

Така процесът с това искане също бе преустановен. Формално, правосъдното решение не е дефинитивно, само че няма възможност да бъде обжалвано, изясняват от Съдебната палата.

Цветелина Кънева, юрисконсултът на Басейнова дирекция Димитър Бенин и съветникът от Вътрешна македонска революционна организация в община " Марица " Георги Какалов бяха задържани на 28 февруари при акция на Специализираната прокуратура.

Тримата са упрекнати за това, че от май 2018 година, поради финансово облагодетелстване, непозволено са издавали против подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

По напътствие на шефа Цветелина Кънева, подчиненият й юрист и други чиновници, правили масирани инспекции в региона на дирекцията за противозаконни сондажи, и по-специално - на производители на патици.

При открити нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към избрана от общинския консултант хидрогеоложка компания, която да извърши проучване, да проектира и да изготви документи по легализиране на сондажите. За " услугата " по узаконяването били желани и получавани по 8 000 лв., вместо взиманите от другите хидрогеоложки компании в района 3000 лв..

Ако " входирани " в Басейновата дирекция документи за сондаж били направени от друга компания, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като вложителят бъде ориентиран към " вярната " хидрогеоложка компания.

Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали очевидни нарушавания, които е трябвало да бъдат глобени. В тази връзка планувани или стартирани от чиновници в Басейновата дирекция инспекции са били спирани от шефа - гласи по този начин дефинираното обвиняване от прокуратурата.

Припомняме, в Басейнова дирекция имаше две акции. При първата акция на 24 февруари, имаше спецакция на прокуратурата в Басейнова дирекция-Пловдив. Тогава за 72 часа бе задържана директорката Цветелина Кънева.

Повдигнато й е обвиняване за занемареност. По-късно тя бе пусната на независимост против парична гаранция от 5000 лева, а по-късно - още веднъж задържана. Прокуратурата ще желае отстраняването ѝ от служба.

След това делото против Кънева бе отсрочено поради нейното неявяване. На 4 март оставиха за непрекъснато в ареста тримата упрекнати за схемите в Басейнова дирекция - Пловдив.

Преди това министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че е подготвил оставката си, без да опъва ластици. Той разиска и проблемите в бранша с шефовете на Регионална инспекция за опазване на околната среда в страната. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР