Пловдивският митрополит Николай остро критикува решението на Светия Синод да

...
Пловдивският митрополит Николай остро критикува решението на Светия Синод да
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Нечовешко е да гледаш безучастно

Пловдивският митрополит Николай остро подлага на критика решението на Светия Синод да не изпраща свои представители в Охрид за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

„ Питам се и аз по какъв начин е допустимо в продължение на десетки и десетки години, православни християни оттатък Деве хълм, да бъдат третирани като схизматици, техни свещеници да не могат да съслужат със свещениците на другите православни църкви, да се боим от съприкосновението едни с други в плодородната Света литургия?”, съобщи митрополит Николай.

За първи път България дава на Македония Благодатния огън

Македонската черква е подготвена да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

„ Не това е била концепцията на Светите братя Кирил и Методий, когато са ни давали писменост, на която да разбираме Словото Божие и да се разбираме между тях. Със сигурност не е била това концепцията им! Защо се ангажираме с македонския църковен въпрос? Ангажираме се, тъй като бяхме ангажирани. Не може да се отблъсква протегната за помощ ръка. Не може да се гледа безучастно, по какъв начин православни християни страдат в продължение на повече от петдесет години и да не ти трепне сърцето. Нечовешко е”, уточни пловдивският митрополит в особено обръщение във връзка 24-ти май.

Той гласоподава против решението от 14 май, с което Светият Синод реши да не изпраща свои представители в Охрид за отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия.

Срещу това решение гласоподава и ръководителят на Комисията за определяне на каноничния статут на МПЦ–Охридска архиепископия митрополит Киприан.

Решението от 14 май бе взето в отсъствието на патриарх Неофит, който неведнъж призоваваше за поддръжка за Македонската православна черква, непризната от Сърбия.

През последните дни имаше няколко митинга пред Светия Синод за привикване на изключително съвещание за преразглеждане на това решение. С сходно искане се оповестиха и други митрополити.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР