Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на

...
Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на
Коментари Харесай

Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете

Пловдивският митрополит Николай издаде предписание за отбелязването в църквите на християнските празници Цветница, Великден и по време на Страстната седмица.

Освещаването на върбовите клончета ще се извърши в навечерието на Цветница, след празничната вечерня. Раздаването на върбовите клончета ще става в двора, а не вътре в храма, като би трябвало да се обезпечи отдалеченост сред богомолците.

На Велики Четвъртък няма да има общ маслосвет, а единствено помазване на искащите миряни.

На Велики Петък Плащаницата, която се слага в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново було или PVC було, като след всеки богомолец би трябвало да се почиства с дезинфектант.

Ще се следи и за спазването на разстояние сред вярващите.

В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички условия в Синодалното окръжно писмо, гласи още разпореждането на митрополите Николай.

В деня на Възкресение Христово, когато се поставя отслужването на така наречен Второ Възкресение, всеки духовник храма ще отслужи службата в храма си. Поздравът на свещениците към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение, се споделя още в разпореждането на дядо Николай.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово - продажбата и паленето на църковните свещи ще се реализира пред храмовете, като се обезпечава отдалеченост сред хората.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР