Пловдивският медицински университет се включва в кампанията на здравното министерство

...
Пловдивският медицински университет се включва в кампанията на здравното министерство
Коментари Харесай

Медицинският университет в Пловдив се включва в кампанията за донорство

Пловдивският медицински университет се включва в акцията на здравното министерство за поддръжка на донорството " Да! За живот ". Преподавателите попълниха специфичните карти, с които се удостоверява подготвеност за донорство, а студентите дебатираха обстановката с трансплантациите в страната и в Пловдив.

Тази година у нас са направени едвам 44 трансплантации на разнообразни тъкани и органи, на фона на близо 1 200 нуждаещи се пациенти. Страната ни е на последното 28-мо място в Европа по донорски обстановки. Основната причина за това е ниската информираност и неналичието на доверие, безапелационни са лекарите.
Проф. Анастас Баталов, зам. ректор МУ-Пловдив: Различни опасения има по отношение на това дали, в случай че пациента съобщи, че подарява своите органи, задоволително медицинските управляващи ще се грижат за него в последния миг.
За да се преодолее това, тематиката би трябвало да е във фокуса на публичните разисквания, а бъдещите лекари да са подготвени за нея.
Д-р Константин Чифлигаров, координатор по донорство в УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив: От години към този момент има включени в програмата към лекцията за мозъчна увреда е включена и мозъчна гибел. За да предизвикваме младите лекари да мислят по този проблем и да се ангажират с него.
Преподаватели и студенти от медицинския университет попълниха така наречен донорски карти, издадени от здравното министерство, които удостоверяват единодушие приносителят им да бъде донор. Те нямат юридическа тежест, само че могат да оказват помощ на околните да вземат благородно решение в тежък миг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР