Пловдивският майстор Иван Тонев - Гърбача спечели наградата Пазител на

...
Пловдивският майстор Иван Тонев - Гърбача спечели наградата Пазител на
Коментари Харесай

Пловдивски гайтанджия стана Пазител на традициите в категорията Занаяти

Пловдивският занаятчия Иван Тонев - Гърбача завоюва премията " Пазител на традициите " за 2019 година в категорията " Занаяти ". Гайтанджията получи премията нощес на специфична гала, проведена от Асоциацията за развиване на изкуствата и занаятите - 7, която се състоя в столицата.

Майсторът, който работи по 200-годишна технология в дюкяна си на Занаятчийската уличка - ул. „ Стръмна “ 1А в Стария Пловдив, е един от дребното останали гайтанджии и терзии освен под тепетата, само че и в България. Той шие невероятни и изцяло достоверни национални носии, най-вече мъжки, като прави всичко самичък и на ръка.

" Има много хора, които вършат национални носии, само че за жалост меркантилното при тях надвива и те вършат по-скоро художествена интерпретация на национална носия, в сравнение с да възпроизвеждат правдиво това, което е. Аз вървя по музеите, върша фотоси, смъквам кройки, не си ги изобретявам. Това са неща, които са взети от нашето културно-етнографско завещание “, споделя Тонев. -->

Гърбача почнал да се занимава с гайтанджийство и терзийство преди 7-8 години, защото не могъл да откри занаятчия, който да му направи достоверна носия, каквато са носели старите хайдути - с доста декорация и гайтани по нея. Така решил да се научи на занаята самичък, макар че по специалност е финансов консултант. 

Завършил е макроикономика в ПУ „ Паисий Хилендарски “. Има майсторско удостоверение – тестирлик, от две години. А в хайдушките среди го познават като Гърбача. Казва, че прякорът означавал и камшик, и увивна билка. 

След като се понаучил да шие и се сдобил с нужните за гайтанджийството принадлежности, занаятчията потърсил сдружения с хайдушка тема. Накрая, с няколко другари създали лично съдружие – „ Хайдути “. Именно те вършат събора " Хайдут Генчо " на поляните край Хисаря през лятото. Каузата на сдружението е, да стигне до децата българските обичаи. " Не е нужно да се обявяват герои като Батман и Робин, които са в чорапогащници, а да си поддържаме нашите – в потури “, безапелационен е Тонев. Той и съратниците му почнали просветителна задача по учебните заведения в Пловдив и региона, с цел да срещнат децата с делото на хайдутите, оръжията и носиите им.

В момента гайтанджията е доста издирван, най-много от мераклиите за достоверни хайдутски носии. 

За церемонията нощес Гърбача обаче просрочен поради тежката верижна злополука на автомагистрала " Тракия ". Въпреки това получил грамотата и статуетката като победител и „ Пазител на традициите “ 2019. " За мен това е чест и отговорност! ", показа Иван Тонев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР