Пловдивският драматичен театър днес празнува годишнина. Трупата е основана на

...
Пловдивският драматичен театър днес празнува годишнина. Трупата е основана на
Коментари Харесай

Драматичният театър празнува 136 години на 11 декември

Пловдивският трагичен спектакъл през днешния ден чества годишнина. Трупата е учредена на 11 декември 1881 година. Това е и първият професионален спектакъл в страната. Вдъхновител на актьорите и драматурзите е патриархът на българската литература Иван Вазов. Театърът в Пловдив носи името на считания за основоположник на актуалната школа в България актьор и режисьор Николай Масалитинов.

Постановките и актьорите му са носители на многочислени национални и интернационалните награди. Театърът е отличен от Министерство на културата на България за високи достижения в региона на мениджмънта и маркетинга през 2012 и 2016 година.

През 2016 година Драматичен спектакъл - Пловдив приключва преустройството си като съвременна високооборудвана европейска театрална сцена. Той е непрекъснат хазаин на Есенния интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът”, чийто създател и артистичен шеф е проф. Стефан Данаилов.

В трупата са се утвърдили и са играли доста от звездите на българския спектакъл и кино. Тук са работили режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Руси Карабалиев, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова.

На сцената му са изгрели звездите на актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова. Сред актьорите, играли в пловдивския спектакъл, са Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Венцислав Янков, Христо Мутафчиев, Георги Русев. /Марица.бг
тагове трагичен спектакъл година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР