Пловдивският апелативен съд върна на община Карлово емблематичната за града

...
Пловдивският апелативен съд върна на община Карлово емблематичната за града
Коментари Харесай

Съдът върна Куршум джамия на Община Карлово

Пловдивският апелативен съд върна на община Карлово емблематичната за града Куршум джамия. Магистратите анулираха решение на Окръжния съд от 2013-та година, с което постройката беше дадена на Мюсюлманското вероизповедание, а локалната администрация апелира.

Апелативните съдии одобряват, че до 9 септември, 1944 година, парцелът е бил благосъстоятелност на Мюсюлманското вероизповедание. След това обаче е лишен без правно съображение и придобива статут на обществена общинска благосъстоятелност, което е спънка за реституирането му от изповеданието.

Теренът е предназначен за зеленина с алеи и пейки за отдих, а намиращата се в него Куршум джамия, е оповестена като неподвижен архитектурно-художествен монумент на културата. Заради тези съображения искът за благосъстоятелност, предявен от Мюсюлманско вероизповедание е отритнат. Решението на магистратите предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в едномесечен период.

В годините обратно имаше всеобщи протестиКуршум джамия и другите, поискани от мюфтийството парцели, да останат монументи на културата. Мюсюлмани пък настоявахаисторическата постройка да бъде превърната в настоящ храм.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР