Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата доживотен затвор“ за бившия полицай

...
Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата доживотен затвор“ за бившия полицай
Коментари Харесай

Съдът потвърди доживотната присъда за полицай, обвинен в убийството на родителите си

Пловдивският апелативен съд удостовери присъдата " пожизнен затвор “ за някогашния служител на реда Венцислав Караджов, постановена от окръжния съд. Караджов беше приет за отговорен, че на 15 май 2016 година е прострелял родителите си – Божура и Цветан Караджови, в дома им на ул. " София " в града на тепетата, напомня.
Според проверяващите претекстът е бил въпросната къща. Караджов водел дело против майка си и татко си за нея и го изгубил. Затова на съдбовната дата ги умъртвил с револвер " ". Оръжието по този начин и не бе намерено. В претекстовете си апелативните магистрати показват, че закононарушението, осъществено от подсъдимия, е преднамерено, което се открива от заключението на компютърно-техническата експертиза, изследвала неговия портативен компютър. В паметта за посещаваните интернет уеб сайтове е видно, че е била търсена и четена информация за отравяне с гъби, живак, с разнообразни типове киселини. Датите на търсената информация подхождат на показанията на очевидци за засилена ексалация на напрежението сред Караджов и родителите му след образуването на прокурорска кореспонденция против служителя на реда, както и в интервала след постановяване на правосъдния акт, с който са отхвърлени претенциите му за част от парцела на ул. " София ".
 Доживотен затвор за мъж, съзнателно умъртвил 22-годишна жена Доживотен затвор за мъж, съзнателно умъртвил 22-годишна жена
Доживотен затвор при специфичен режим на изтърпяване на наказването е присъдата, която постанови Окръжен съд - Стара Загора, на 30-годиш...
Като доказателство по делото попада и запис на диалог сред Караджов и майка му, от който излиза наяве, че е заплашвал с револвер родителите си. Апелативният съд счита, че от словесни закани Караджов е минал към подготовка за ликвидиране. Той неведнъж е търсил в интернет начини за умъртвяване на родителите си. Убийството е с користна цел, защото подсъдимият е единствен наследник на Цветан и Божура Карджови и техен правоприемник. След тяхната гибел, според Закона за наследството, той е щял да придобие всички техни права, в това число противоречивия парцел, прецизират магистратите. Той обаче не желаел да чака да починат.
" Убийството е осъществено от подсъдимия с особена свирепост, което се открива от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и здравна експертиза по отношение на травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на пострадванията, посоката на изстрелите, ситуацията на потърпевшите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на гибелта ", написа в претекстовете на съда. Караджов е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона. Според специалистите, изготвили заключението на направената му сложна съдебно-психиатрична и психична експертиза, той е показал безчовечност и безсърдечност, показал е неявяване на съчувствие. При установяване на типа на наложеното на Венцислав Караджов наказване като смекчаващо отговорността събитие е регистрирано само чистото му правосъдно минало, а като отегчаващи – съществуването на шест квалифициращи условия, при които е осъществено действието, неприятните му характеристични данни, събрани за другите стадии от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите правила, когато те не са в негов интерес.
" Отношенията му с едни от най-близките му хора – неговите родители, надвишават рамките на естествени връзки сред родители и наследник. Начинът на осъществяване на убийството се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв късмет да се спасят или най-малко да потърсят помощ ", показва съдът. В претекстовете му се споделя още, че дейностите на подсъдимия след осъществяване на действието са били ориентирани само и единствено към прикриване на следите и опит следствието да бъде поведено в друга неверна посока, в това число и обстоятелството, че в един нескончаем интервал от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на фамилията си. Друго признато отегчаващо събитие е фактът, че все още на осъществяване на действието подсъдимият Караджов е работел като полицейски чиновник. Съобразно своето обучение и служба той е бил предназначен освен да съблюдава закона, само че и да следи за неговото съблюдаване от трети лица и да глоби тяхното незаконно държание. Вместо това се е саморазправил със своите родители, посредством осъществяване на най-тежкото закононарушение против личността, а точно ликвидиране, заключава апелативният съд. Решението му предстои на митинг и обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР