Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд-Пловдив, с което

...
Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд-Пловдив, с което
Коментари Харесай

Бившето ченге Ерелийски остава да лежи в затвора

Пловдивският апелативен съд удостовери определението на Окръжен съд-Пловдив, с което е оставено без почитание настояването на някогашния служител на реда Никола Ерелийски и бранителите му за неотложно освобождение от пандиза като непозволено лишен от независимост.

Апелативните магистрати не одобриха настояването на отбраната за отправяне на питане до Съда на Европейския съюз, защото в българския Наказателно-процесуален кодекс е планувана опция съдът да освободи всеки жител, за който се реши, че е нелегално лишен от независимост. С оглед оптимално гарантиране правата на мъжа настояването за незабавното му освобождение беше прегледано на две инстанции.

В претекстовете си съдът уточни, че по делото са приложени над 30 докладни мемоари по отношение на извършените издирвателни дейности за определяне местонахождението на Ерелийски. В тях е посочено, че всекидневно автопатрулите са инструктирани, че мъжът се търси и следва да подхващат дейности по неговото задържане. По този метод се открива, че българските управляващи са подхванали всички нужни дейности за привеждане на присъдата му в осъществяване.

По изложените съображения съдът одобри, че са верни изводите на първата инстанция, че все още на задържането му не е изтекла безспорната отминалост за осъществяването на наказването от две години отнемане от независимост, наложено му с присъда на Пловдивския областен съд.

Припомням, че Ерелийски е арестуван на 17.08.2018 година във Англия (Мичам), в осъществяване на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура-Пловдив. Това е станало преди настъпването на безспорната отминалост за осъществяване на наказването, която е изтичала на 22.09.2018 година Съдебните управляващи на Обединеното кралство са предали на България някогашния служител на реда, след което той е постъпил в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказването отнемане от независимост.-->
 
Никола Ерелийски е наказан на две години отнемане от независимост при първичен общ режим и е лишен от право да ръководи МПС за период от 5 години с влезнала в действие присъда на Пловдивския областен съд.

Той е осъден за това, че на 30 август 2009 година в Пловдив, в региона на кръстовището на бул. „ Пещерско шосе “ и ул. „ Момина сълза “, при ръководство на МПС – лек автомобил „ Ауди “, със скорост над 120 км/ч, е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и по несъобразителност е предизвикал гибелта на таксиметров водач. Пострадалият умрял на 13.11.2009 година

Престъплението е осъществено след приложимост на алкохол, с централизация в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда. Със същата присъда някогашният служител на реда е наказан да заплати на брачната половинка и на малолетната щерка на умрелия по 100 000 лв. на всяка от тях. Делото е било прегледано по реда на съкратеното правосъдно разследване и според тогава настоящия закон съдът е бил задължен да наложи наказване под минимума.

Осъденият се е укривал и е бил разгласен за общодържавно търсене. Не е открит в страната, което е наложило Окръжна прокуратура-Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР