Пловдивският апелативен съд потвърди 3-годишната условна присъда, с 5-годишен изпитателен

...
Пловдивският апелативен съд потвърди 3-годишната условна присъда, с 5-годишен изпитателен
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на турския тираджия, обвинен за смъртта на Ники от NI.co и Павел Дюлгерски

Пловдивският апелативен съд удостовери 3-годишната условна присъда, с 5-годишен изпитателен период, на турския водач Мехмет Калисал. Той е приет за отговорен от Окръжен съд – Стара Загора за това, че по несъобразителност е предизвикал гибелта на двама пловдивски музиканти при злополука в прохода „ Хаинбоаз “.         
Прочетете още
Инцидентът стана на 29 юни 2018 година. Загиналият Николай Николов от пловдивската група NI.co минал през град Раковски да вземе сътрудника си Павел Дюлгерски от група „ Каталог ” и дружно да заминат за град Русе, където имали концертно присъединяване. Ники не се чувствал добре и помолил колегата си да кара автомобила му „ Шевролет Епика “. Времето било дъждовно. Когато навлезли в прохода „ Хаинбоаз “ се движели се скорост 77 км./ч., при мокра пътна настилка, лимитирана видимост и поредност от рискови завои. Максимално позволената скорост за придвижване в сектора била 40 км./ч., сигнализирана с пътен знак.

На 18 май тази година Калисал получи условна присъда от Окръжен съд – Стара Загора, като магистратите постановиха на турския жител наказване от 3 години отнемане от независимост, отсрочено във времето с 5 години изпитателен период. Присъдата беше обжалвана от околните на двамата починали при злополука. Те желаят дейно наказване за водача на тежкотоварния автомобил.

 

На един от завоите Павел изгубил надзор над ръководената от него лека кола. Плъзгайки се по платното, лекият автомобил се насочил към лентата за насрещното придвижване. Навлизайки също в завоя и възприемайки основаната от другия участник в придвижването обстановка,  шофьорът на идващия в насрещната лента автовоз „ Рено Премиум “ намалил скоростта от към 65 км./ч. Аварийно прекъсване почнал, едвам когато в идващия миг лекият автомобил пресякъл осевата линия и навлязъл в насрещната лента, т.е. в тази на товарния автомобил.

Между двете транспортни средства настъпил удар, който бил напълно в лентата за придвижване на автовоза. Шевролетът се завъртял и се върнал обратно. Водачът на товарния автомобил слязъл и се опитал да помогне на затиснатите в леката кола момчета. Тъй като не говорел български език, помолил чужд да звънне на 112 за помощ. Пристигналият екип на Спешна помощ установил гибелта на пасажера Николай Николов, а водачът Павел Дюлгерски бил откаран в болница в сериозно положение. Въпреки оказаната здравна помощ, умрял на 30 септември същата година.

В Апелативния съд делото е формирано по тъжби на родителите на потърпевшите. Разгледа се задочно по отношение на подсъдимия след отхвърли на правосъдните управляващи на Република Турция да провеждат призоваването му.

Подсъдимият е участвал по време на разглеждане на делото от Окръжен съд - Стара Загора,  като е бил с мярка за неотклонение „ задържане под стража “. След изговаряне на присъдата от първоинстанционния съд тази мярка е анулирана.

Пловдивският апелативен съд споделя регистрираните от Окръжен съд - Стара Загора смекчаващи виновността условия – положителните характеристични данни на подсъдимия, трудовата претовареност, че е основал семейство, за което се грижи, сериозното му отношение към произшествието и изразеното откровено страдание за случилото се.

Апелативният съд приема за смекчаващо събитие и държанието на турския водач след ПТП-то.  Той незабавно е слязъл от камиона, с цел да помогне на потърпевшите, помолил е непознато лице да се обади на телефон 112, защото не владее български език.

Друго смекчаващо събитие е съпричиняването на злополуката от страна на лидера на лекия автомобил, който го е управлявал с превишена скорост от 77 км./ч. при позволена 40 км./ч., по мокра настилка при голям брой завои в прохода „ Хаинбоаз “.

Апелативен съд – Пловдив е отчел като смекчаващо отговорността събитие и миналия дълъг интервал от време - близо шест години от действието.

Правилно първоинстанционният съд е оценил като отегчаващо събитие обстоятелството, че подсъдимият е управлявал товарния автомобил със скорост, надхвърляща  позволената.

Апелативният съд приема, че смекчаващите условия надвиват над отегчаващите условия, което се отразява и на по-ниската степен на социална заплаха на действието и дееца. В тази връзка е намерил за заслужено избраното от първоинстанционния съд наказване " отнемане от независимост " в размер на  4 години и 6 месеца, което с оглед извършената процедура по кратко правосъдно разследване, е понижено с една трета, като наказването, което подсъдимият би трябвало да изтърпи е 3 години отнемане от независимост.

Споделено е и решението на окръжния съд за условно наказание, за което при първоинстанционното разглеждане на делото е пледирал и наблюдаващият прокурор. Апелативният  съд е обърнал внимание, че личността на подсъдимия не разкрива социална заплаха, която да обоснове възможност от повтаряне на закононарушението. Посочил е също, че се касае за по неволя закононарушение, т.е. за закононарушение, общественоопасните последствия от което не са били предвиждани и надлежно – мечтани. Приел е, че казусът дава отговор на това условие поради превеса на смекчаващите условия. Заради съществуването и на отегчаващите условия, вярно е избран оптималният изпитателен период от пет години.   

Решението не е дефинитивно. Подлежи на обжалване и митинг пред Върховния касационен съд.

Адвокатът на част от потърпевшите Пламен Бонев разяснява пред TrafficNews , че наложително ще апелират пред Върховен касационен съд и ще се борят до последно за ефикасна присъда.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР