Пловдивският апелативен съд измени присъдата на Пазарджишкия окръжен съд наложена

...
Пловдивският апелативен съд измени присъдата на Пазарджишкия окръжен съд наложена
Коментари Харесай

Обрат! Отмениха доживотния затвор на мъжа, убил от ревност свой познат с брадва

Пловдивският апелативен съд промени присъдата на Пазарджишкия областен съд наложена на рецидивиста Юли Асенов, умъртвил от ревнивост собствен прочут с секира. Решението на пловдивските магистрати е мъжът да изтърпи присъда от 20 години затвор при първичен непоколебим режим.
Прочетете още
Окръжният съд в Пазарджик бе определил едно най-тежко наказване на Асенов за осъщественото ликвидиране и съпътстващи обири, а точно „ пожизнен затвор ” при специфичен режим.

Той бе приет за това, че на 13 юни 2021 година в село Черногорово, област Пазарджик, съзнателно е умъртвил собствен прочут на 31 години, като закононарушението съставлява рисков рецидив. Недоволен от присъдата си обаче, Асенов апелира наложеното му наказване, искайки по-кратък престой в пандиза.

Според обвинителния акт, във съдбовния ден в избено помещение на къща в селото е бил открит трупът на 31-годишен мъж от село Братаница.  От заключението на съдебномедицинската експертиза излиза наяве, че той е бил погубен при удари с тъпата част на секира в региона на главата. Мотивът за убийството от страна на Юли Асенов е ревнивост.

Асенов е имал връзка с момиче, което е било бременно от него, само че в следствие го е напуснала и е почнала да живее с неговия прочут. След като не могъл да одобри раздялата, почнал да я следи.

След като умъртвил своя прочут, той откраднал златен пръстен, златен синджир, 200 лв. и мобилен телефон от жертвата си. Отделно е открито, че по-рано Асенов е откраднал велосипед от вуйна си и с него се придвижил до село Черногорово.

След убийството той избягал от мястото на престъплението и се укрил в Пловдив. В резултат на подхванатото търсене и със съдействието на чиновници от бранш „ Специализирани полицейски сили “ и Второ районно управление  той е арестуван в града под тепетата

Насилникът е осъждан и преди, като за последно е излязъл от пандиза през юни 2017 година, откакто изтърпял наказване отнемане от независимост за кражба и незаконно разваляне на непознато имущество.

За грабежите е наказан на 10 години отнемане от независимост. Доживотната присъда е за убийството, което съставлява рисков рецидив. Окръжен съд – Пазарджик е определил едно общо най-тежко наказване пожизнен затвор при специфичен режим на изтърпяване. С изменението на Пловдивския апелативен съд наказванията са понижени надлежно на 4 години за грабежите и на 20 години за убийството, с което му е несъмнено нова най-тежко наказване – 20 години „ отнемане от независимост ”.



Пред пловдивския съд, държавното обвиняване и юристът на Асенов желаеха от съда понижаване на присъдата на рецидивиста. Според прокурор Димитър Махмудиев няма безапелационна обосновка от първостепеннния съд и присъдата е избрана въз основата на усложненото правосъдно минало на подсъдимия.

Прокурорът акцентира на това, че всичките досегашни присъди на Асенов са за обири, а множеството от тях са до момента в който е бил малолетен.

„ Считам, че правосъдното минало не обуславя пожизнен затвор, защото подсъдимият не  е осъждан за тежки закононарушения ”, сподели прокурор Махмудиев.

Той  счита, че присъдата пожизнен затвор би трябвало да бъде сменен с 20 години и да се усили избраното общо най-тежко наказване в размер, който съда счете за нужен.

Подобни бяха доводите и на отбраната на Асенов, в лицето на юрист Живко Лаков.

„ Извършеното не може да бъде целесъобразно, само че считам, че пожизнен затвор е извънредно тежко наказване. Той направи цялостни признания. Негово бе и желанието делото да се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване ”, сподели юристът.

Според него най-тежкото наказване няма да е дейно и Асенов няма да има късмет да се поправи.

„ Целта на всяко наказване е да се даде опция на причинителя да се превъзпита и да се поправи. Това наказване не оставя никаква опция пред него. Смятам, че по-малко наказване ще открие една опция пред него да осъзнае стореното и да се поправи ”, добави юристът.

„ Съжалявам за постъпката ми. Моля да ми намалите присъдата ”, сподели 30-годишишният мъж пред съдийския състав с ръководител Васил Гатов.

Решението на Пловдивския Апелативен съд може да бъде протестирано или обжалвано пред
Върховния касационен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР