Пловдивските медици от Спешна помощ излязоха на протест в Пловдив

...
Пловдивските медици от Спешна помощ излязоха на протест в Пловдив
Коментари Харесай

Mедиците от Спешна помощ: Работим в рискови условия, заслужаваме по-висока заплата

Пловдивските медици от Спешна помощ излязоха на митинг в Пловдив през днешния ден. Той се състоя пред постройката на Областния съвет, където работещите в системата на незабавната здравна помощ показаха декларация с претенции към Министъра на опазването на здравето, която ще бъде връчена на Областния шеф – Ангел Стоев.
Прочетете още
От Медицинска федерация „ Подкрепа ” показват, че желаят актуализация на минималната работна заплата, за полагащите ексклузивен труд, за характерни условия на труд, и поради галопиращата инфлация в страната.

На място се събраха медици от цяла България, като измежду протестиращите имаше санитари, водачи на кола за спешна помощ, парамедици, медицински сестри, фелдшери и лекари.

„ Това, което ние желаеме е да се промени ставката на минималната работна заплата. Това което беше реализирано досега, е че от служебното държавно управление дадоха едно материално стимулиране, само че даже и то не влиза в минималната работна заплата ”, съобщи проф. д-р Ростислав Костадинов.

Той добави, че работата на медиците е обвързвана с повишаващ се риск за здраве, както и че за жал случаите на словесно и физическо принуждение над сътрудниците е зачестило.

„ Много се веселя, че всички сме тук и се единни! Медиците в действителност работят в едни условия, които заплашват тяхното здраве. От 2006 година не са променяни спомагателните заплащания, които получават за спецификата на работата, а към този момент сме 2022-ра. Не може да продължаваме по този начин, ние понижаваме, ние изчезваме ”, приключи Костадинов.

Млад доктор от Калояново описа пред кореспондент на TrafficNews , че когато е почнал работа в Спешна здравна помощ, учредената му заплата е била  1,700 лв., като от съвсем две години не се е нараснала. Последното покачване е било единствено с 25 лв., а откогато е почнал работа не са идвали млади сътрудници.

В знак на митинг на място дойде кола за спешна помощ с включени светлини и звуков сигнал, след което медиците влязоха в постройката на Областния съвет, с цел да връчат декларацията на Ангел Стоев.

„ Като регионален шеф се отнасям с почитание към всички медицински лица, тъй като на всеки от нас му се постанова да се сблъска с нуждата от лекарска помощ. Действията на екипите са доста постоянно животоспасяващи и по тази причина почитам труда на всички вас вашите претенции ги смятам за обективни и имате моята институционална поддръжка “, сподели Ангел Стоев.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР