Пловдивски затворник предяви иск в размер на 40 хиляди лева

...
Пловдивски затворник предяви иск в размер на 40 хиляди лева
Коментари Харесай

Рецидивист сътвори голямо мазало в съда, ожали се от...

Пловдивски пандизчия предяви иск в размер на 40 хиляди лв. против Групово дело „ Изтърпяване на наказанията” поради неприятните условия зад решетките. Лишеният от независимост е остарял клиент на правосъдната система, оповестява "Трафик ".

От 2003 година до през днешния ден той обикаля по пандизите в Пловдив и региона, като последната му присъда е от 2018 година.

В момента обаче, мъжът се чувствал зле, депресиран, унизен и подложен на безчовечно отношение. Такива претекстове той е написал в молбата си, подадена в Административен съд.

Лишеният от независимост, съвсем като всички, пробвали се да осъдят страната, се придържал към изказванията, че в килиите е мрачно и студено, няма вода и тоалетна, липсва чист въздух и е цялостно с хлебарки.

По време на едно от съвещанията, мъжът разказал, че в килиите, к в които е обитавал през всичките 17 години, хората са били повече от допустимото. Бил е лишен от персонално пространство, с цел да си почива. Прозорците – с две крила, само че единствено едно се отваря, а светлина едвам се долавя.

Представени били и изказвания, че е липсвало хигиеничен възел и вода. Дори при повреда през 2018 година, един месец са носили в съдове вода.

Лишеният от независимост бил нападнат непрекъснато от инсекти, за които не се пръскало. Засегната била и тематиката за хигиената, непълноценната храна и съответно лекуване. Затворникът се оплакал и в неналичието на работа, въпреки самичък да желал такава.

По време на делото били показани и свидетелски показания на още двама лишени от независимост, които разказали за мизерията в пандиза. Макар в съвещание да са били показани контракти сред пандиза и дезинфекционна компания, мъжете декларирали, че фактически в килиите било цялостно с хлебарки и дървеници, имало плесен по стените, а пространствата били мръсни.

От страна на пловдивския затвор пък били предоставени редица документи, оборващи тезата на лишените от независимост. Представени били графици за почистването, както и такива за вноса на хранителни артикули. Документи за съществуването на пандизчии по стаите и квадратурите на последните също са били подадени пред магистратите.

Видно от материалите по делото фактически зад решетките има както студена, по този начин и топла вода и парно. И макар изказванията, че лишени от независимост зъзнели през зимата, било предоставено копие от контракт за съществуване на парно.

В последна сметка искът на пандизчията бил отчасти отритнат. Според Административен съд няма доказателства в поддръжка на изказванията му, като се изключи тези, свързани с персоналното пространство. Действително се е открито, че килиите са били претъпкани.

Поради последното Апелативен съд осъди Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията” да заплати единствено 2700 лв. на пандизчията, за породени душевен премеждия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР