Пловдивски таксиметров шофьор извън всякакви закони се размина с глоби

...
Пловдивски таксиметров шофьор извън всякакви закони се размина с глоби
Коментари Харесай

Куриоз! Отмениха глоби за 10 бона на таксиджия, за да го изправят пред съда

Пловдивски таксиметров водач отвън всевъзможни закони се размина с санкции за 10 000 лв., с цел да може да стартира наказателно произвеждане против него.

Куриозният случай стартира през 2019 година, когато мъжът е спрян от пътни служители на реда, откакто не спрял на знак " Стоп ". Колата имала всички обозначителни знаци на такси, действителността обаче се оказва друга, написа trafficnews.bg.

Първо водачът бил без брошура, защото му била отнета по друго нарушение. Веднага му е формиран акт за това, само че мъжът не съумял да даде и нужните документи за практикуване на таксиметрова активност, тогава бил викнат екип на " Автомобилна администрация " - Пловдив.

Оказало се, че водачът в действителност няма издадени каквито и да е документи - нямал уверение за лидер на лек таксиметров автомобил, нито уверение за психическа валидност, нямал издадено от община Пловдив позволение за таксиметров транспорт на пасажери, а автомобилът не бил вписан в лист на колите към уверение за регистрация за осъществяване на таксиметрова активност. В автомобила нямало пътна брошура, а единственото, което имало е електронен таксиметров уред с фискална памет, от който личало, че мъжът е направил десетки транспорти - безусловно нелегално несъмнено.

Само за санкциите, касаещи таксиметровия транспорт, на нарушителя били формирани 5 акта, надлежно 5 наказателни постановления за санкции от по 2000 лв. или общо 10 000 лв. глоба. Отделно мъжът бил санкциониран, че ръководи без брошура, а колата му " Киа Каренс " била спряна от придвижване за 6 месеца.

По време на следствието станало ясно, че мъжът изобщо не се е явявал на изпит за придобиване на уверение за професионална подготвеност ”Водач на лек таксиметров автомобил”. Отделно станало ясно, че на нито едно от двете търговски сдружения, чиято благосъстоятелност е била колата преди и понастоящем по време на инспекцията - “Парадигма ауто “ ЕООД и ”Латив” ЕООД, не е било издавано ”Удостоверение за регистрация за осъществяване на таксиметров транспорт на пътници”.

Случаят бил трансфериран на прокуратурата, от където при започване на 2020 повдигат обвиняване по отношение на мъжът за закононарушение, а точно за практикуване на специалност, без да има съответна дееспособност. Това закононарушение планува наказване отнемане от независимост до 1 година или санкция от 100 до 300 лв..

Големият проблем обаче е, че човек не може да бъде наказван два пъти за едно и също действие, а защото към този момент има влезнали в действие наказателни постановления с административни наказания, те първо би трябвало да отпаднат, с цел да може подправения таксиджия са бъде съден.

Прокуратурата е поискала от Административния съд в Пловдив да анулира постановленията и да обновяване на пет административнонаказателни произ­водства. Само преди ден това се случва. Сега таксиметровият водач е с анулирани санкции, само че следва да бъде изправен пред съда. За страдание там наказването може да е значително по-малко, защото даже обвиняването да изиска наказване затвор, в случай че мъжът не е осъждан ще получи единствено условна присъда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР