Пловдивски лекари за първи път в България извършиха ендоскопска операция

...
Пловдивски лекари за първи път в България извършиха ендоскопска операция
Коментари Харесай

Тези пловдивски лекари сътвориха чудеса през 2017-а, успяха да спасят хора от сигурна смърт

Пловдивски лекари за първи път в България направиха ендоскопска интервенция на незлокачествен израстък в носната празнина и приложиха една от най-редките медицински техники - плазмафереза, на момченце на 1 година и 2 месеца. Поставиха порт катетър за химиотерапия на 8-месечно дете. Спасиха 600-грамово бебе. Това бяха единствено част от медицинските достижения през 2017 година.

В УМБАЛ „ Свети Георги “ сполучливо бе осъществена комплицирана интервенция за премахване на непознато тяло - сачма, от окото на 16-годишен юноша от Симеоновград. Началникът на Клиниката по очни заболявания

ПРОФ. Д-Р НЕЛИ СИВКОВА

разказа, че на 20 януари момчето е било простреляно в дясното око. Сачмата е раздрала горния клепач и е проникнала в стъкловидното тяло на 3 мм от зрителния нерв. Още вечерта на 20 януари дежурният екип в Клиниката по очни заболявания на УМБАЛ „ Свети Георги “ отпред с доктор Александър Герджиков прави първата интервенция - за първична реорганизация на окото и клепача. При втората интервенция, водена от проф. доктор Нели Сивкова, е изчистена и отстранена личната помътнена леща на пациента - така наречен травматична катаракта. Част от фрагментите на лещата са потънали в стъкловидното тяло, заради тази причина то също е оперативно изцяло отстранено. Наложило се е да бъде разгърната раздраната и отлепена ретина, а кухината на стъкловидното тяло - запълнена с тежко силиконово масло. В края на интервенцията е употребен ендолазер.

През март известният еластичен хирург

Д-Р АНГЕЛ ЕНЧЕВ

и екипът на клиника „ Симетрия “ към МБАЛ „ Медлайн “ в Пловдив предотвратиха съдбовен излаз за 23-годишна жена с малигнена хипертермия. У нас тя е един от дребното пациенти, останали живи след животозастрашаващото положение, с помощта на съответното високо професионално държание на лекарите.

Пациентката постъпи при нас за естетична промяна на нос (ринопластика) и увеличаване на гърди посредством слагане на силиконови импланти през 2015 година, описа доктор Енчев. В края на първата намеса - ринопластиката, анестезиологът доктор Стефан Василев установи ненормално ускорение на сърдечната периодичност до 140 удара при норма 70-75, повишение на телесната температура на 40 градуса и повишаване на равнището на въглероден диоксид. Според проявените признаци е сложена подлата диагноза малигнена хипертермия (наследствен синдром, при който се установи недостатък в един или повече гени и се демонстрира по време на обща упойка или директно след нея).

Д-р Ангел Енчев неотложно се съветва с проф. Чавдар Стефанов, началник на Клиника по анестезиология и интензивна терапия в УМБАЛ " Св. Георги ". Веднага от МБАЛ „ Медлайн “ е изпратена кола за спешна помощ, която да достави единствения лекарствен препарат, ефикасен в този случай - Дантролен. След като е нормализирана, пациентката е оставена под наблюдаване за идващите 12 часа в МБАЛ „ Медлайн “, а по-късно е превозена в Клиника по анестезиология и интензивна терапия в УМБАЛ " Св. Георги ". Денонощие по-късно тя е екстубирана и диша независимо.

След седмица за първи път в България в Интегралния център на УМБАЛ „ Свети Георги “ бе направена ендоскопска интервенция за унищожаване на ангиофибром - незлокачествен израстък на носната празнина. Хирургичната намеса извърши

ПРОФ. Д-Р КАРЕН ДЖАМБАЗОВ,

изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Свети Георги “ и началник на Катедрата по ушно-носно-гърлени заболявания на Медицински университет - Пловдив. Проф. Джамбазов работи в екип с доктор Марин Даракчиев, УНГ експерт и шеф на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров”, доктор Александрина Топалова, специализант по УНГ заболявания, и мед. сестра Славка Щерева.

Пациентът с ангиофибром бе 42-годишен мъж, който е диагностициран в друга клиника. Насочен е за интервенция в Интегралния център на УМБАЛ „ Свети Георги “, тъй като той е единственият в страната, който разполага с сходна система за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия.

Мъжът дълги години е имал мощно затруднено дишане през дясната носна половина, понижено подушване, от време на време кръвотечение от носа. Туморът е бил със 7,5 см дължина и 3,5 см широчина и е заемал цялата носна празнина, като е почнал да слиза и обратно в устната празнина.

Операцията е траяла 3 часа, като в началото с ендоскоп са разпознати залавните места на тумора. Размерът му последователно е бил понижен благодарение на каутеризация - развой на разрушение на тъкани посредством термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне. След това е освободен от всички структури, които го придържат, и е изваден през носа.

В Интегралния център на УМБАЛ „ Свети Георги “ бе направена и интервенция за слагане на порт катетър на осеммесечно момиченце с невробластом, през който да се прави химиотерапия. По света този тип интервенции са рутинни. В България при деца интервенцията е извънредно рядка. В случая обаче тя е била жизненоважна, с цел да стартира курсът на химиотерапия на детето. Първоначално момиченцето, чието семейство е от област Пазарджик, е признато в Отделението по онкохематология на Клиниката по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ „ Свети Георги “. След като е открито съществуването на невробластом, е планувана интервенция, която бе осъществена от екип в състав:

Д-Р ДАНАИЛ МИТКОВСКИ

от Клиниката по детска хирургия, анестезиолога доктор Васил Шишманов от Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване и анестезиолога доктор Димитър Чаталбашев от Клиниката по педиатрия и генетични болести.

През май медици от верига лечебни заведения „ Медлайн - Централ Хоспитал “ избавиха зрението на 45-годишна пациентка с глаукома, откакто сложиха мини имплант „ Ex-press “. Миниинвазивната интервенция бе осъществена от

ДОЦ. Д-Р МАРИН АТАНАСОВ,

консултант в отделението по очна хирургия, и от завеждащия доктор Димитриос Власиадис. Имплантът е с размер на оризово зрънце и се слага сред вътрешната и външната част на окото. Иновативната технология усъвършенства работата на дренажната система на окото и обезпечава различен път, по който се оттича натрупалата се вътреочна течност. Така се обезпечава акуратен надзор и се поддържа здравословно налягане в окото.

Няколко дни по-късно за първи път бе приложена една от най-редките медицински техники - плазмафереза, на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит. Детето бе пациент на Клиниката по педиатрия и генетични болести в УМБАЛ „ Свети Георги “, а процедурата направиха началникът на Клиниката по токсикология

ПРОФ. Д-Р ЯНКО ИЛИЕВ

и неговият екип.

Плазмаферезата съставлява филтриране на плазмата, като по този метод кръвта на пациента се очиства от антитела. Такава е била и задачата на приложеното лекуване при детето. Автоимунният енцефалит е мозъчно инфектиране, породено от неправилна офанзива на мозъка от имунната система - антитела повреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил признат с гърчове и нарушено схващане. Преди да пристъпят към плазмаферезата, лекарите от Клиниката по педиатрия са подхванали пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, само че без необикновен резултат. Плазмаферезата е приложена, с цел да извлече антителата, които повреждат мозъка.

С самостоятелна колянна туморна ендопротеза в УМБАЛ „ Свети Георги “ пък бе избавен от ампутация кракът на онкоболна жена. Интервенцията бе направена за първи път в Пловдив през юни. Пациентката е с потвърден белодробен карцином, който е обхванал дясната гръдна половина и не предстои на интервенция. Вследствие на това онкологично заболяване дамата е получила метастази в долната част на дясното бедро. В здравната процедура от близкото минало нормално се е пристъпвало към ампутация на засегнатия крак, описа началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в първата университетска болница проф. доктор Владимир Ставрев. С новия способ - слагане на самостоятелна колянна туморна ендопротеза, се резервира засегнатият от метастазите крайник.

Операцията е осъществена от

ПРОФ. Д-Р ВЛАДИМИР СТАВРЕВ

и особено поканения за този медицински случай проф. доктор Любен Стоков.

През юни гинеколозите от болница „ Селена” извадиха 15-килограмова киста от корема на 69-годишна жена. В продължение на години дамата забелязвала, че коремът нараства, бързо се изморявала, постепенно ходела и мъчно дишала, описа ръководителят на екипа доктор Жорж Пелев. На външен тип изглеждала като за жена, която е в края на една бременност. След отварянето на корема лекарите източили 13 литра течност и отстранили капсулата на групировката.

Малко по-късно експертите от АГ „ Селена” избавиха и бебе, родено с тегло 660 г и растеж 33 см. Мариян се появява на бял свят прибързано в 27-а гестационна седмица. След престой от 4 месеца и седем дни в неонатологичното поделение той бе изписан с тегло 2200 г и растеж от 47 см, заяви

Д-Р МАРИЯ НЕЩЕРОВА,

началник на отделението.

От август пък Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „ Пловдив “ стартира лекуване на пациенти с резистентна хипертония по нов извънредно ефикасен способ - ренална денервация. То е единственото в Пловдив и в Южна България, където се прави интервенцията за трайно намаление на кръвното налягане.

Методът бе прибавен на 64-годишна пловдивчанка, която бе изписана от лечебното заведение с младежко кръвно налягане 100 на 70. Жената постъпи със стойности 180 на 110 и при овакантяване на болничното заведение се наложи да редуцираме одобряваните от нея лекарства, съобщи началникът на отделението

Д-Р ИВАН МАНУКОВ.

Изписана е в чудесно положение, откакто повече от 10 години страда от тежка хипертония, за която организира лекуване с всевъзможни медикаменти, само че кръвното налягане не се повлиява и вследствие на това развива редица затруднения.

През ноември екипът на отделението по лапароскопска хирургия в болница „ Медлайн “ избави пациент, на който бе диагностициран заклещен инфектиран апендикс. „ Изключително рядката находка е известна в медицината като „ херния вид Амианд” от името на френския хирург Клавдий Амианд, направил първата сполучлива интервенция от изострен апендицит на 6 декември 1735 година Отваряйки херниалния сак, той разкрил възпаления апендикс “, разясни началникът доктор Васил Ангелов.

Пациентът постъпва по неотложност и споделя, че има мощни болки в долната част на корема от няколко дни, само че в последните 48 часа интензитетът им се ускорява доста и стават непоносими. Освен общото неразположение 65-годишният Станимир периодичен подвига температура, има гадене и подутини в двете слабинни области.

Хирургичният екип взема решение да извърши интервенция - ТЕП пластика по ендоскопски способ. Така през прорез към 1,5 см в региона на пъпа е проникнато сред пластовете на коремната стена и се доближава до десния херниален сак, където при проверката е открит заклещен инфектиран апендикс. След като е отхвърлен, още веднъж е направена двустранна пластика на ингвиналния канал с двукомпонентно платно.

След 55 месеца вървене по тъгите Георги Ставрев от Пазарджик бе оздравял в урологично поделение на МБАЛ „ Централ Хоспитал “, откакто

Д-Р ДИМИТЪР МАТЕЕВ,

дм, направи пластична интервенция на уретрата.

Проблемите на пациента стартират през 2011 година, когато влиза в болница поради уголемена простата. Жлезата е отстранена, само че доста скоро за Георги стартират затрудненията и обикалянето по кабинети и лечебни заведения. Каналът на уретрата се стеснява, а по-късно изцяло се запушва. Човекът стопира да уринира и търси профилирана лекарска помощ.

Правят му интервенция, само че след месец болният още веднъж потегля по лекари. „ Следва втората интервенция, която се извърши със спинална упойка, бях в схващане, чух и видях, че проход няма и би трябвало да ми слагат цистостома. С нея изкарах повече от 4 години ", споделя Георги. „ Все отново извадих шанс и с помощта на доктор Матеев и екипа на болница „ Централ Хоспитал “ в този момент се връщам към естествен метод на живот “, признателен е той.

В края на 2017 година екипът на доктор Димитър Матеев, дм, извърши и още една комплицирана интервенция, като раздели подковообразния бъбрек на пациент и в профил огромен израстък с тегло 1,5 кг от лявата страна. Това е извънредно рядко комбиниране - на бъбречна особеност, при която двата бъбрека са сраснали в долната си част и образуват „ подкова “, и на недоброкачествен туморен развой. В моята 32-годишна процедура тази намеса е първата, сподели доктор Матеев, който до този миг е разделил „ захванатите “ бъбреци на други 3-ма пациенти.

Източник: " Марица "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР