Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния

...
Пловдивски журналисти осъдиха незаконното и неетично разкриване самоличността на 16-годишния
Коментари Харесай

Журналисти протестират срещу разкриването на името на ученика, задържан за тероризъм

Пловдивски публицисти осъдиха противозаконното и неетично откриване самоличността на 16-годишния възпитаник, арестуван за подготовка на терористичен акт. Въпреки апела на прокуратурата, в търсене на сензация персонални данни и фотоси на момчето и фамилията му изтекоха в интернет.

Пловдивските кореспонденти, в това число сътрудниците от ТВЦ-Пловдив, одобриха протестна декларация и сезираха институциите, оповестява Българска национална телевизия.

Според публицистите оповестението на самоличността на ученика нарушава Закона за протекция на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за персоналните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.

Живка Танчева - Радио Пловдив: И аз имам дете и знаем до какво може да докара сходно писане. по никакъв метод не мога да ги схвана сътрудниците.

Таня Грозданова - информативен уебсайт „ Под тепето ": Недопустимо е освен поради нарушение на закона, нарушение на етичните стандарти, неприемливо и заради обстоятелството, че оттук нататък се пречи на бъдещето на това дете.

Парашкева Иванова - информативен уебсайт „ Трафик нюз ": Това е обикновено пловдивско семейство, което се грижи за децата си. Да, евентуално може да се случи на много фамилии да попаднат в такава обстановка и по тази причина би трябвало на първо място да бъдем хора.

Иво Дернев - информативен уебсайт "Под тепето ": С тази декларация настояваме институциите да вземат отношение по това, което се случи през днешния ден, да кажат дали това е редно, което "колеги " сториха.
Декларацията на пловдивските публицисти ще бъде разпратена до Агенцията за протекция на детето, до националния съвет за журналистическа нравственос, до Съвет за електронни медии и до профилираната прокуратура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР