Пловдивската студентска музикална формация Жарава се завърна от участието си

...
Пловдивската студентска музикална формация Жарава се завърна от участието си
Коментари Харесай

Пловдивски студенти оглавиха световна класация

Пловдивската студентска музикална групировка " Жарава " се завърна от присъединяване си в най-престижния съветски фестивал  " Петроджаз “, който се провежда годишно в Санкт Петербург, Русия. Тазгодишният XIV Международен фестивал " Петроджаз ", най-голямото интернационално събитие в света на джаз музиката, което събира повече от 200 музиканти от 10 страни и повече от 100 000 фенове се организира от 27 до 29 юли.

Огромен триумф! - по този начин може да се заключи представянето на студентска музикална групировка " Жарава ", която е представителна към Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Съставът е от студенти, учещи компетентност " Музика и Поп и джаз “ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен живописен началник и наставник е прославеният български музикант Владимир Величков.

Още с идването си на 27-ми юли, " Жарава “ участваха в предаване на националната телевизия на Русия, а вечерта от 20 ч. изнесоха концерт на сцената на Островский площад в Санкт Петербург.

От сцената на " Петроджаз " прозвуча и едно огромно самопризнание, направено от известния съветски музикален активист Владимир Николаевич, считан за потенциал № 1 в джаза, специалист на Русия, на 87г., който съпостави музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън. При голям интерес и пред многохилядна екзалтирана аудитория, с съвършен тон и ефектна мултимедия, двата концерта на " Жарава “ в границите на Петроджаз  бяха оценени като най-високо равнище. 

" Тази оценка е още по-ценна и заради обстоятелството, че музикалният пазар в Русия е извънредно развъртян и огромен, руснаците работят доста добре и знаят по какъв начин се вършат нещата, освен това без взаимни отстъпки за качеството “, не крие насладата си Владо Величков.  Всички музикални специалисти са на мнение, че " Жарава “ са гвоздеят на фестивала,  такава сила и магическо комбиниране на музика до в този момент не са чували и виждали. До месец след завръщането, " Жарава “ ще получат като подарък и видеото от двата концерта – чест, която домакините оказват особено на пловдивската група.

Съвсем неотдавна " Жарава " от Пловдив оглави за повторно международната ранглиста ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, основана в Торонто, Канада.  Отново под №1 за месец юни,  " Жарава "  водеше в  влиятелната Класация,  която съставлява над 90 000 актьори и групи от 151 страни по целия свят. Класирането се реализира на база гледания и лайкове, като " Жарава “ бе под №1 в световната ранглиста за повторно. Първият път, когато това се случи през септември 2017 година, осемте български студенти и един възпитаник популяризираха страната ни със свои тълкования на две национални песни – " Миш Маш “ и " Калино, Калинче “. Веднага след огромния триумф, последва и поканата от уредниците на " Петроджаз “ за присъединяване в Санкт Петербург.  

Пътуването на студентска музикална групировка " Жарава “ се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и ПУ " Паисий Хилендарски “. Ръководителят Владимир Величков сервира на Губернатора на Санкт Петербург Георгий Сергеевич Полтавченко, приветствен адрес, почетен плакет и албум на Пловдив от името на кмета на града, както и рекламни сувенири  на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР