Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу фондация Пловдив-2019 във

...
Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу фондация Пловдив-2019 във
Коментари Харесай

Разследват парите за 30-метровата кула на Тотев

Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно произвеждане против фондация " Пловдив-2019 " по отношение на откриващото събитие на Европейската столица на културата, съобщи Българска национална телевизия.

Държавното обвиняване събира доказателства за неизгодната договорка за обилната гала при започване на годината, гвоздеят на която беше 30-метрова кула, гордостта на тогавашния кмет Иван Тотев.

Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари прокуратурата в Пловдив образува инспекция за непозволено консумиране на 2.2 млн. лева Срокът на инспекцията беше удължаван няколко пъти, а в това време организацията за държавен финансов надзор установи 7 нарушавания при сключването на договорите за публичните поръчки за церемонията.

След отчетите от прокуратурата и от Агенцията за държавна финансова ревизия наблюдаващият прокурор в този момент е решил, че има задоволително данни, с цел да стартира досъдебно произвеждане, като първичният период за събиране на доказателства е два месеца.

" Досъдебното произвеждане е формирано за това дали е осъществено закононарушение. В случай, че бъде открито, че такова е осъществено и бъде открит неговият създател, то той би придобил качеството на обвинен. В случай, че бъде потвърдено действие - подписване на неизгодна договорка, законодателят е планувал наказване отнемане от независимост в размер от една до шест години, както и отнемане от права ", разяснява Галина Андреева, областен заместник-прокурор на Пловдив.

По думите на Иван Тотев, някогашен ръководител на управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 ", нямало нещо, което да бъде квалифицирано като закононарушение, „ ще ми бъде доста забавно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата “, добавил той.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР