Пловдивската МБАЛ Свети Мина и карловската Д-р Киро Попов имат

...
Пловдивската МБАЛ Свети Мина и карловската Д-р Киро Попов имат
Коментари Харесай

Добрата новина: Бойко Борисов спасява общинските болници

Пловдивската МБАЛ " Свети Мина " и карловската " Д-р Киро Попов " имат късмет да проработят на цялостни обороти.

Правителството ще търси финансови благоприятни условия да дотира общинските лечебни заведения, на които средствата не доближават.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските лечебни заведения. На диалога участваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските лечебни заведения и ниските хонорари за труда на медицинските експерти.

Болници в мое ръководство няма да закрия. Парите за здраве се усилват всяка година, по тази причина желая решение. Не одобрявам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и оказват помощ, да се усещат без поддръжка, изоставени и забравени, безапелационен бе Борисов.

Той поръча здравният министър Кирил Ананиев да изготви и показа предложение с съответни решения на проблемите в общинското опазване на здравето, разпореди министър председателят.

Точно година откакто работещите в двадесетина лечебни заведения излязоха на митинги с искане за целенасочена политика за тяхното избавяне, нищо не се е трансформирало, припомниха от Сдружението на общинските лечебни заведения.

Медицинските сестри там не престават да работят на заплати, близки до минималните, поради което подават групови оставки.

Финансовите предели на общинските лечебни заведения са орязани

Според сдружението тези лечебни заведения са дискриминирани и получаваните от тях средства не дават отговор на уговорката им да обслужват здравно близо 2 млн. българи.

Общинските лечебни заведения в страната са стотина и към средата на 2018 година са с задължения за малко над 100 млн. лв., 43 млн. лв. от които - просрочени.

Обещанията на Борисов, че лечебни заведения няма да се закриват и страната ще ги дотира, са в цялостен контраст както със законите, по този начин и с уговорките за нужда от регулации против непрекъснато разрастващия се брой лечебни заведения. Именно с тази цел беше призната Национална здравна карта, въз основа на която се разрешава НЗОК да не финансира всички лечебни заведения вкупом, а единствено тези, от които има нужда.

Отново заради боязън от неодобрение обаче тази мярка не се ползва.

Ангажиментът да се дотират лечебни заведения пък е в несъгласие с правилата, по които действа здравната система, защото държавните, частните и общинските лечебни заведения са равнопоставени пред закона търговски сдружения. Те се устоят от приходите си от НЗОК, а притежателят (държавата, общината и частният собственик) може да влага за пазаруването на инсталация и поправки в тях. Общинските лечебни заведения получават и към 30 млн. лв. годишно от Министерство на здравеопазването за незабавна, психиатрична помощ, хемодиализа и по методиката за работа в отдалечени и труднодостъпни региони. Но непосредствено подкрепяне на активността им би се третирало като непозволена държавна помощ, поради което България може да бъде глобена от Европейска комисия.

Затова и до момента Министерството на здравеопазването оферираше единствено косвени ограничения за преструктуриране или налагане на избрани финансови правила, по които да действат общинските лечебни заведения, тъй като то не е техен притежател. Много от общините пък не могат да влагат и развиват лечебните заведения си заради дефицит на средства. След заръката на Борисов обаче от Министерството на здравеопазването оповестиха, че създават пакет от ограничения в поддръжка на общинските лечебни заведения.

Ще бъде изработен финансов разбор на всяка от тях.

Лечебното заведение има общ размер на разноски, избран на месечна база, в който да прави своята активност. Няма такова нещо с отказани раждания поради липса на обезпечен запас. Същото се отнася и за хемодиализата, отсече министър Ананиев във връзка на недоволство от общинската болница в Карлово, че финансовите предели за хемодиализа и раждания са орязани.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР