Пловдивска област е на първо място по брой катастрофи и

...
Пловдивска област е на първо място по брой катастрофи и
Коментари Харесай

Топ 10 на шофьорските грешки, водещи до катастрофи

Пловдивска област е преди всичко по брой произшествия и починали в тях в страната.

Лидерската позиция се трансформира в константа, а жертвите не престават да порастват стремглаво.
Полицията подхваща всевъзможни ограничения, с които пробва да понижи провалите, само че седналите зад кормилото се оказаха извънредно сложни за превъзпитаване.
Няма по какъв начин да се постави служител на реда на всеки ъгъл или до всеки водач, разясняват ​служителите на реда.

Безотговорността при водачите обаче е неконтролируема, а цената се заплаща с човешки животи изключително когато става въпрос за скоростни прави и рискови остри завои.

„ Марица “ се допита до пътни експерти, които изрекоха своето мнение и оформиха топ 10 на грубите неточности на водачите, водещи до тежки произшествия с жертви и ранени.

1. Несъобразена скорост

Има разлика сред висока, позволена и съобразена скорост.

Когато на извънградски път е разрешено да се кара с най-много 90 км/ч, то съобразената е с към 20 км/ч по-надолу.

Варира според от пътните и метеорологичните условия. Високата скорост е преди всичко като причина за тежки произшествия с жертви и ранени. Примерите за Пловдив и района са десетки.

2. Неправилно изпреварване/отнемане на преимущество

Тези маневри се подреждат на второ място в листата.

Неправилното изпреварване, в това число неверната преценка за обстановката или пък неналичието на светлинна сигнализация, с която другите на пътя да са наясно с подхванатите дейности на водача, водят най-често до произшествия с материални вреди, само че има и случаи с съдбовен край.

Отнемането на преимущество, което постоянно се случва и по време на изпреварване, пък води до огромен брой ранени и значително жертви, сочи статистиката на Министерство на вътрешните работи.

Обикновено тази неточност е причислявана към водачите сред 18 и 35 години.

3. Навлизане в насрещното

Надпреварата с времето или пък явната проява, че за разпоредбите на пътя си има изключения, карат водача да подхваща смъртоносната маневра нахлуване в насрещното.
Особено съдбовна е тя, когато седналият зад кормилото изпреварва колона.
Тук процентът на произшествия с съдбовен край също е извънредно огромен, като при  всяка втора сходна обстановка на пътя се стига до жертви.

4. Употреба на алкохол и дрога

Пияните и дрогираните водачи са актуалният камшик на обществото. При две от три произшествия виновният зад кормилото е използвал алкохол или опиати. Въпреки засилените инспекции на полицията безотговорността при водачите остава на високо равнище, а резултатите от всичко това влиза в черните летописи.

5. Надценяване на опциите и опита

Това е съществена неточност при новобранците зад кормилото. Младежите, преди малко взели книжки, считат, че са научили всичко и че ситуацията на пътя е като по учебник.
Това обаче напълно не граничи с действителността, тъй като на пътя пораждат безчет непредвидени обстановки.
Често неналичието на опит, прекомерното самочувствие и надценяване на опциите водят до произшествия с тежки последствия.

6. Грешна преценка за отдалеченост

Така нареченото „ преодоляване “ на габарита на колата, която ръководят водачите, също се оказва препъникамък.
Така се стига до неверна преценка при завои, при изпреварване, изнасяне, прибиране в колоната, както и при прекъсване.
Обикновено случаите от този вид са с материални вреди.

7. Удължено време за реакция

Този проблем се среща главно както при младите водачи, по този начин и при възрастните над 65 години. При новите към момента не е овладяна динамичността на трафика, а тялото не е привикнало към бързи реакции.

При възрастните зад кормилото пък е назад – рефлексите се забавят с всяка минала година, което пък води до тежки произшествия.

Една секунда закъснение от време на време коства човешки живот. Пример за това са многочислените произшествия с пешеходци.

8. Отвличане на вниманието с телефон/разговори с пасажери

Разговорите или чатенето по телефона по време на шофиране също е измежду честите грешки, които позволяват водачите.

Това е повода и за всеобщо налагане на санкции за това нарушаване.

Устройствата, които разрешават да се водят диалози без ръце, така наречен хендфрий, към този момент се намират и за 10 лева, а могат да спасят не един или два живота.

Обикновено младежите ровят в обществените мрежи, до момента в който ръководят возило, като всяко разпръскване може да докара до конфликт бил той с материални вреди, с ранени или с жертви.

9. Липса на защитен колан

Първите думи на автоинструкторите са свързани точно с това – коланът избавя животи. Неслучайно една от първите задания на водача, сядайки зад кормилото, е слагането на предпазен колан.

Когато се кара с висока скорост и възникне конфликт, лидерът без колан изхвърча през предното стъкло, а този полет съвсем постоянно приключва съдбовно.

Ситуациите, при които колан предотвратява летален излаз, са неизброими.

10. Преумора/сънливост

Независимо дали по работа или поради дълго планувана отмора, на множеството водачи им се е налагало да изминат дълги дистанции за малко време и то без отмора.

Това е изключително рисково в нощните часове, когато тъмнината и маркировката „ упояват “ седналите зад кормилото.

Заспиване за секунда-две може да се трансформира в голяма покруса.

Затова от полицията непрекъснато сигнализират, че в случай че водач възнамерява да пътува на дълго разстояние, изключително нощем, би трябвало да е добре отпочинал.

Препоръчва се и да има кой да го смени, в случай че почувства отмалялост и неустановеност, предизвикана от нея.

Източник: Марица

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР