Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години. В

...
Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години. В
Коментари Харесай

Пловдивчанин събрал над 1500 стари рецепти за 2 години

Пловдивчанин събрал над 1500 остарели предписания за 2 години. В своята сбирка с защити и тествани ястия на предците ни 32-годишният Димитър Шопов има гозби от цяла България. Всички те са писани ръчно или ксерокопирани от бележници и тетрадки. Причината – нашенецът желае да резервира съкровищницата на българската кухня по достоверен метод.

Най-старата рецепта, до която е съумял да се добере, е за чорба и е от 1934. Приготвянето й е елементарно – за него за нужни единствено зелев сок, шепа ориз и едно яйце. Любимата кулинарна манджа на Димитър Шопов пък е за бяло сладко. Рецептата обаче желае да резервира за себе си.

„ Пробвал съм събраните предписания и всяка сама по себе си е неповторима. Страната ни е богата на вкусни и питателни ястия и би трябвало да запазим загатна за тях и за идните генерации. За страдание, обаче рецептите, които използваме в всекидневието ни от ден на ден са повлияни от модерните риалити формати за клулинария “, разяснява Шопов.

По думите му и усетът едно време е бил различен. Причината е, че по-рядко българите са прибягвали до ГМО артикули. „ В забързаното всекидневие не всеки ще потърси производител на зеленчук, от който да си закупи вкусни и ароматни зеленчуци да вземем за пример “, добавя Шопов.

Събирането на остарели готварски ястия от бележници за Димитър Шопов почнало като на смешка – в опит да избави рецептите на негова другарка, чийто бележник бил раздран. Афинитетът към кулинарията му обаче се е зародил още в ранните му години, когато баба му го е учила да поставя подправки и да реже на ситно.

Именно тя му е подарила първия червен остарял рецептурник за публично хранене. Сега събира рецептите по съвременен метод – получава ги на имейла си [email protected]. След това обаче ги приписва ръчно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР