Пловдивчани, които имат тежки увреждания и искат да гласуват на

Пловдивчани, които имат тежки увреждания и искат да гласуват на ...

Носят урни на инвалидите по домовете за изборите.Пловдивчани, които имат тежки увреждания и искат да гласуват на местните избори, могат да пуснат бюлетина, без да излизат от дома си.

Урната ще бъде доставена до дома на всеки човек с увреждане, ако в срок до 12 октомври подадат писмено заявление до районната администрация, на чиято територия са регистрирани. Услугата важи само за хора, които имат решение на ТЕЛК. Копието на документа се прилага към молбата. Заявление може да бъде пуснато по факс или на електронна поща [email protected], обясниха от Община Пловдив.

За инвалиди с по-леки увреждания и този път ще има безплатен общински транспорт - микробуси, които ще ги откарват до секциите и ще ги връщат обратно.

В същия срок - до 12 октомври - се подава заявление от граждани, които искат да гласуват по настоящия си адрес в Пловдив, а не по постоянен, който имат в друго населено място. Тези молби също се адресират до районното кметство. Грешки в избирателния списък могат да се поправят до 19 октомври, а след това - в избирателната секция.

Справки в избирателните списъци по единен граждански номер могат да бъдат направени на интернет страницата на Община Пловдив www.plovdiv.bg/категория Местни избори 2019, както и на място в районните администрации на община Пловдив.

С три бюлетини ​- за кмет на общината, кмет на район и листа на общински съветници - ще се гласува в Пловдив на 27 октомври. Избирателите имат право да пуснат само една, две или всичките три бюлетини.

В Общинската избирателна комисия (ОИК) са регистрирани 14 кандидати за кмет на Пловдив, общо 72-ма кандидати за шестте района и 30 партии и коалиции за Общинския съвет. В „Централен“ за районен кмет се състезават 13 кандидати, в „Източен“ ​- 12, в „Западен“ ​- 10, в „Северен“ ​- 13, в „Южен“ ​- 13, в „Тракия“ - 11.

Този път няма да има машинно гласуване, но както и на изборите за Европейския парламент, можем да упражним преференциален вот за общински съветници.

Източник: marica.bg