Plovdiv24.bg Банковият сектор е напът да отчете рекордна печалба за 2018

...
Plovdiv24.bg
Банковият сектор е напът да отчете рекордна печалба за 2018
Коментари Харесай

Банките с рекордна печалба през изминалата година

Plovdiv24.bg Банковият бранш е напът да регистрира рекордна облага за 2018 година - към края на ноември тя възлиза на 1.47 милиарда лева, което е повече от регистрираните за цялата 2008 година - в навечерието на рецесията, близо 1.39 милиарда лева.

Така, в случай че през декември обособени банки не са предприемали масирани обезценки, които да изведат целия бранш на загуба, евентуално ще сме очевидци на резултат, надхвърлящ 1.5 милиарда лева, предвижда изданието.

Силния резултат обаче се реализира при доста свити маржове от изострената конкуренция. Ако преди 10 години последната рекордна облага е реализирана при ръководство на 69.6 милиарда лева активи, то в този момент секторът оперира със 103.7 милиарда лева към ноември (което включва 6 милиарда лева растеж за 2018 г.), се разяснява в обявата.

Данните от паричната статистика на Българска народна банка към края на ноември сочат, че кредитирането за компании и семейства продължава да се форсира и за пръв път надвишава 7% от средата на 2009 година насам. Това се дължи в огромна степен на потребителското кредитиране, където данните демонстрират над 16% растеж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР