Plovdiv24.bg Ако изборите са по отделно няма да има нужда от

...
Plovdiv24.bg
Ако изборите са по отделно няма да има нужда от
Коментари Харесай

С колко машини ще гласуваме при избори 2 в 1?

 Plovdiv24.bg Ако изборите са по настрана няма да има потребност от закупуването на още машини за гласоподаване, а при избор " 2 в 1 “ с изключение на образование за секционните изборни комисии, би трябвало да има и необятна разяснителна акция за гласоподавателите. Това изясни в ефира на bTV Росица Матева – зам.-председател и представител на ЦИК.

" Ако се насрочат изборите " 2 в 1 “ ще има образование за членовете на изборните комисии по какъв начин да се работи, защото няма да имаме задоволително устройства, които да бъдат сложени настрана за изборите за президент и за изборите за парламент “, означи Росица Матева.

Тя уточни, че ще се гласоподава с едно устройство, като ще се купят в допълнение машини, с цел да може в секциите с над 300 гласоподаватели да бъде сложена и втора. Гласуването ще бъде забавено в случай, че ще се гласоподава с една машина за два типа избори, счита зам.-председателят на ЦИК.

" ЦИК има желание да направи необятна разяснителна акция за гласоподавателите, в случай че изборите бъдат планувани във разновидността " 2 в 1 “.  Възможно е електронните бюлетини да бъдат повече от една страница и гласоподавателят би трябвало да бъде осведомен по какъв начин да направи своя избор – за кой от двата вота ще гласоподава, или и за двата, да прелисти бюлетините и да направи избора “, съобщи представителят на комисията.

" Между двата тура на президентските избори при всички случаи ще се модифицира бюлетината, с цел да бъдат въведените за двете кандидатски двойки, които отиват на балотаж. Респективно върху всяка машина би трябвало да бъде конфигурирана тази бюлетина “, сподели още Росица Матева.

По думите й в чужбина е допустимо това да се случи в дипломатическите и консулските представителства от специфични техници, които да бъдат изпратени, само че не е взето още решение по какъв начин ще се случи това.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР