Plovdiv24.bg Смъртността се функция на заболеваемостта. След като дълъг период имахме

...
Plovdiv24.bg
Смъртността се функция на заболеваемостта. След като дълъг период имахме
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Имаме повече починали, защото имаме повече болни

 Plovdiv24.bg " Смъртността се функционалност на заболеваемостта. След като дълъг интервал имахме по 1500 случая седмично, това води и до повишаване на смъртността. Имаме повече умряли, тъй като имаме повече заболели. Те пък от своя страна се дължат на повече инфектирани хора у нас “.

Така доцент доктор Ангел Кунчев разяснява в ефира на Нова повишения брой на умряли с Covid-19 в страната. 

По думите му в България смъртността от новия ковид е към 1%. " Процентът на смъртността варира от 0.7% – 0.8% до 1.5% – 2%, като в страните с най-висока смъртност е към 2.5%. У нас е 1% “, сподели той.

" България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, болестта продължава да се популяризира ",категоричен бе лекар Кунчев. 

По отношение на здравната система и дали ще издържи на огромния брой болни, Кунчев уточни, че постоянно са се стремили за облекчение на хората да има някакви репери.

Дори да имаме 1000 заболели с ковид, ще ги лекуваме и системата ще издържи, съобщи Кунчев.

" По-важното е дали случаите са струпани на едно място, или са дифузно публикувани. Ако са разпръснати, системата ще издържи, тя и в този момент устоя, само че има доста огромна отмалялост и се хвърлят големи запаси “, уточни той.

" Там, където има по-голямо скупчване на случаи като Русе, Варна, Благоевград, Пазарджик, където в Спешна помощ имат напредък на заболеваемостта, реагираме незабавно и се опитваме да вземем ограничения и до няколко дни до седмица има нормализиране. Нямаме нови случаи в старешки домове в Русе и Варна, а това значи, че сме овладели ситуацията. Таван няма. Колкото и да са случаите на COVID-19, здравната система е направена, с цел да лекува хората. Ще създадем всичко, с цел да ги настаним някъде даже да са 1000 заболели.

Няма да доближават здравните експерти и ресурсите, тъй че да е дейно лекуването, само че ще ги настаняваме и ще ги лекуваме. Нямаме избор. Няма по какъв начин да се изпращат лекари. Нямаме ресурса на Китай да вземем за пример. Работим с това, което имаме. Нямаме избор, ще лекуваме хората. Преди имаше боязън какво да вършим, като пристигна човек с ковид. Сега този боязън го няма. Коронавирусът, колкото и да е чудноват, въпреки всичко е вирус и лекуването е съвсем идентично като при другите вирусни инфекции “, добави той.

" Има подготвеност във всяка една област за увеличение на броя на болничните кревати при нужда. Бяха разпределени огромен брой апарати за изкуствено дишане във всички лечебни заведения. Имаше както дарения, по този начин и закупени от страната и броят им не е дребен. Въпросът е, че във всяка една болница интензивните кревати са най-лимитираното число. Освен това ние нямаме единствено Коронавирус. Интензивни кревати би трябвало да продължава да се употребяват за хора в тежко положение и потърпевши при произшествия и това са най-малко 1/3 от леглата. Ние сме длъжни да не ги оставяме без здравна помощ. Там бяха вложени големи запаси и всичко към този момент е налице като персонални защитни средства, с които имаше проблеми първоначално, дезинфектанти и информацията какво да вършат лекарите “, уточни той.

" Не единствено обмисляме спомагателни отделения, само че е и заложено в заповедта на здравния министър, където са закрепени 3 стадия на включване на отделения и има такава опция. При ограничавания запас от хора, както и да разпределяме експертите, те са толкоз. Специалистите по инфекциозни заболявания в България са към 140. " Реагираме според от обстановката “, добави Кунчев.

Във Варна да вземем за пример съвсем удвоихме леглата, които и сега могат да работят. Имаме поради и болничното заведение в Девня, която може да стане напълно за Коронавирус, в случай че е належащо. Има подготвеност във всяка една област за увеличение на броя на леглата при нужда “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР