Plovdiv24.bg разговаря с човека, натоварен със задачата да пази обществения

...
Plovdiv24.bg разговаря с човека, натоварен със задачата да пази обществения
Коментари Харесай

Кой дразни пловдивските охранители? Говори човекът, натоварен със задачата да пази обществения ред в града

Plovdiv24.bg беседва с индивида, претрупан със задачата да пази публичния ред в града под тепетата. Шефът на " Общинска защита " разполага с дребна войска от чиновници, покриващи извънредно необятен набор от дейности. Какъв е профилът на пловдивските охранители, какви са проблемите им, какви са упоритостите им, ето какво описа Александър Стайков.

- Г-н Стайков, да стартираме с това - какъв е профилът на общинския охранител в Пловдив?

- По Закон при кандидатстване за длъжността " Охранител ", ние пожелаваме на първо място избран набор от документи – здравно от персоналния доктор, документ от психо диспансера, че въпросният претендент не се води на доклад и няма психологични болести, служебна записка от Национална следствена работа, документ за приключен курс за охранител. Това са по-общите документи и профилът би трябвало да е подобен – претендентът да е душевен и физически здрав. Като цяло активността на чиновниците на Оперативна програма " Общинска защита " се характеризира с защитата на общински обекти и тяхното имущество, както и надзор по съблюдаване на наредбите на пловдивския Общински съвет и налагане на наказания на нарушителите.

- Често обаче ви упрекват, че чиновниците Ви са мързеливи пенсионери, избират си лесни цели?

- Безработицата  понижава и в един миг длъжността " Охранител " стана неатрактивна. Второ - никой не обича контролиращите органи. Трябва да споделя една неприятна наклонност и не мога да си обясня дали е преднамерено или е просто стичане на събитията. Засичаме младежи на забележима възраст 13-15 години с преднамерено провокативно държание към нашите чиновници в Цар Симеоновата градина. Отиват при охранителите, нервират ги, демонстрират неприлични жестове, приказват нецензурни думи и сега, когато чиновниците въпреки всичко реагират и подхващат някакви дейности, децата стартират да викат " Помощ, атакуват ме, желаят да ме бият ". Това няма пояснение.

- Получава се като че ли по този начин, че от една страна хората подлагат на критика, само че - изхождайки от сигналите до редакцията ни, искат все повече сигурност и надзор по кварталите. Вие следите за необятен кръг нередности?

- Работим по няколко Наредби на Община Пловдив - Наредба за обезпечаване на публичния ред; Наредба за запазване на околната среда на територията на Община Пловдив; Наредба за развиване, поддържане и запазване на зелената система на Община Пловдив; Наредба за реда за прекъсване, престой и паркиране на ППС на територията на гр. Пловдив; Наредбата за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета и котки и регламентиране развъждането на домашни кучета и котки на територията на Община Пловдив и Наредба № 2 за организация и безопасността на придвижването и дисциплината на водачите на ППС и пешеходците на територията на Община Пловдив. Трудно е да се обхване всяко едно кътче на града. Това е обвързвано с извънредно доста средства. Но съгласно ресурса, с който разполагаме, поставяме оптимални старания за реализирането на ефикасен надзор и налагане на наказания на нарушителите.

- Т.е. Вие сте още една институция, занимаваща се с наболелия в последно време проблем с бездомните котки в Пловдив?

- Да, ние сме още една институция, към която пловдивчани могат да се обръщат при констатиране на нарушаване от тяхна страна. Съгласно условията на Наредбата, нарушителите би трябвало да бъдат глобени, в случай че осъщественото от тях действие не предстои на по-тежко наказване.

- Зам.-кметът по превоз показа с нас, че приблизително за месец се издават близо 5000 уведомления за погрешно паркиране. Колко от тях са ваши?

- За месец имаме към 2000 санкции с фиш на погрешно паркирани коли на територията на всички административни региони в гр. Пловдив. Пловдивчани все отново би трябвало да знаят, че погрешно паркиране не е главната активност на нашите чиновници.

- Какво е заварката и равнището на взаимоотношение с останалите институции – общинска полиция, общински инспекторат, полиция?

- Общинска защита е една доста сериозна конструкция. Имаме близо 300 чиновници. Освен патрулиращите чиновници, които жителите виждат, покриваме редица други посоки – имаме  37 обекта с денонощна физическа защита, както и над 200 обекта със СОТ. Изградили сме съвременен действен дежурен център с близо 140 камери за непрекъснато видео наблюдаване. Всичко това е голям запас, който се стараем да обезпечим с хора. На тази база си взаимодействаме с всички районни ръководства,  всички локални и Държавни структури, в това число ДАНС и Прокуратурата. Не са малко случаите, в които с помощта на построената система за видео наблюдаване, са разкрити от чиновниците на Министерство на вътрешните работи лица направили закононарушения.

- Понякога хората не смесват ли понятията " общинска защита " и " общинска полиция "?

- До огромна степен, имаме препокрити функционалности. Но дано не забравяме, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи са с по-големи пълномощия от охранителите.

- Догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, чакаме поток от туристи, планирате ли към този момент дейностите си?

- Повишаваме успеваемостта на патрулите в Централна градска част, където се чака най-голяма централизация от хора. Следваме и наклонността за слагане на още нови камери, за Пловдив да бъде още по-добро и умерено място, както за жителите,така и за гостите на града ни.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР